Antroposofie
Antroposofie is een weg tot zelfkennis en kennis van de wereld. Ze helpt om midden in de wereld te staan en praktisch vorm te geven aan een spirituele levenshouding.
Antroposofie is een moderne maatschappelijke stroming, geïnspireerd op het werk van Rudolf Steiner. Een oefenweg die het geestelijke in ieder mens wil verbinden met het geestelijke in de wereld.
De maatschappelijke impact van antroposofie is op veel gebieden herkenbaar. Tot de bekendste behoren het vrijeschoolonderwijs, de biologisch-dynamische landbouw en de antroposofische gezondheidszorg in al zijn facetten.
Introductie
De antroposofie komt tegemoet aan concrete vragen die het leven kan stellen en probeert die te beantwoorden door een innerlijke, meditatief-kunstzinnige verdieping. Vanuit de overtuiging dat als wij het geestelijke in ons bewust worden, we een opening maken voor eenzelfde geestelijk beleven van de mensen om ons heen, als ook van de levende natuur. Als wij onszelf verdiepen, verandert voor ons het gelaat der dingen.
Een dergelijke persoonlijke zoektocht kunnen we karakteriseren met trefwoorden als aandacht en inspiratie, authenticiteit en intuïtie, zich verbinden en verantwoordelijke duurzaamheid. Zo is antroposofie een stroming waaraan juist in onze tijd behoefte blijkt te zijn. Deze heeft een geschiedenis van meer dan honderd jaar, waarin velen hebben bijgedragen om haar te ontwikkelen tot wat zij nu is en om blijvend actueel te zijn. Zelfs meer dan ooit; de belangstelling voor antroposofie groeit daardoor nog steeds.
Lees meer op de website van de Antroposofische Vereniging in Nederland.
Over antroposofie
Antroposofie is onlosmakelijk verbonden met de persoon Rudolf Steiner (1861-1925). Hij was een Oostenrijkse filosoof en geesteswetenschapper die een diep inzicht in geestelijke achtergronden van het individuele leven combineerde met een praktische geest op technisch, artistiek, sociaal en maatschappelijk gebied. Hij bracht dit over op mensen die met de resultaten van zijn onderzoek aan het werk wilden gaan en dit verder ontwikkelen.
Rudolf Steiner vertelt hoe hij als kind al spontane waarnemingen had van een geestelijke wereld die achter de uiterlijk zichtbare wereld verborgen ligt, maar die in feite net zo concreet is als de fysieke wereld. In zijn tijd was dit fenomeen, zeker in de wetenschappelijke wereld, onbespreekbaar. Hij zocht naar objectieve methodes om die andere wereld op een wetenschappelijk verantwoorde manier te onderzoeken en onder woorden te brengen. Zijn streven was de toegang tot deze geestelijke wereld te openen door middel van een nieuwe weg tot inzicht, beginnend bij het denken van de moderne mens, zodat op deze weg vrijheid van denken, eigen waarneming op fysiek én geestelijk gebied en zelfstandig oordelen centraal staan.
Steiner schiep daarmee een methode om de relatie tussen lichaam, ziel en geest te onderzoeken. De basis van deze methode is terug te vinden in zijn basiswerk De filosofie van de vrijheid. Met het boek De weg tot inzicht in hogere werelden gaf Rudolf Steiner een handleiding voor mensen die zich willen oefenen in het zelfstandig waarnemen van het geestelijke. Zoals het mogelijk is de fysieke wereld met zijn wetmatigheden te onderzoeken, is het ook mogelijk de geestelijke wereld waar te nemen en te onderzoeken. Deze onderzoeksweg is tegelijkertijd een ontwikkelingsweg waardoor de mens naar evenwicht kan streven in het dagelijks bestaan. In zowel zijn boek Theosofie als nog uitgebreider in De wetenschap van de geheimen der ziel beschrijft Steiner het resultaat van zijn onderzoek, waaronder de spirituele evolutie van mens en wereld.
Lees meer op de website van SteinerVertalingen.
Antroposofie in de werkvelden
Antroposofie bewijst haar relevantie in de samenleving door de vele initiatieven en organisaties die vanuit een door de antroposofie geïnspireerde visie maatschappelijk werkzaam zijn.
Opvoeding en onderwijs: dit geldt vanaf de geboorte tot aan de volwassenheid, maar ook in het verdere volwassen leven, want het leren houdt nooit op.
Zorg en welzijn: vanaf de zwangerschap tot aan de dood vormt gezondheid en vitaliteit een essentieel item in het leven dat om verzorging vraagt.
Landbouw en voeding: een gezonde aarde levert gezonde producten, daarom is landbouw meer dan alleen voedsel produceren: zorg voor de aarde leidt ook tot zorg voor voeding.
Kunst en cultuur: de kunstenaar heeft de vrijruimte om met zijn of haar creativiteit een nieuwe wereld te scheppen die beleefbaar maakt dat er een andere werkelijkheid mogelijk is.
Economie en samenleving: eerlijk economisch verkeer in de wereld is van groot belang voor het lot van de mensheid, zowel voor de maker van een product en zijn afzet, als voor de klant en diens toegang tot de markt.
Zingeving en ontwikkeling: in een mensenleven spelen zoveel meer dan alleen uiterlijke factoren een rol, die onzichtbaar maar wel aanwezig zijn en bepalend blijken voor de loop van het leven.
Opleidingen: Opleiding en (na)scholing vormen een kernelement in de antroposofische mensvisie: van innerlijke scholing tot erkende opleidingen voor een specifiek beroep.