“Als iedereen wacht tot een ander iets doet, gebeurt er niets.”
“Ik ben een doener en een beelddenker. Ik wil met praktisch werk en creatieve oplossingen een bijdrage leveren aan duurzaamheid, milieu en gezondheid; aan een betere wereld en maatschappij. Als iedereen gaat zitten wachten tot een ander iets doet, gebeurt er niets.”
Erik Dubbink (44) is ten tijde van dit interview eerstejaars student op Warmonderhof. Hij doet de opleiding Vakbekwaam medewerker biologisch-dynamische teelt
“De combinatie van fysiek werk, creatief denken en alles uitpuzzelen past perfect bij mij. Eigenlijk komt alles wat ik hiervoor in mijn leven gedaan heb hier nu samen: van sport en scouting tot plannen en leefstijlcoaching. De twee jaar die deze opleiding duurt, is nog wel te combineren met mijn gezin. Hier leer ik het complete plaatje van de biodynamische landbouw kennen: van de bodemvruchtbaarheid tot de teelt van gewassen, de kringloop met veehouderij en het directe klantcontact. Ik zie een parallel in hoe we met de bodem moeten omgaan en hoe we met onszelf moeten omgaan: weg van de kant-en-klare pakjes en zakjes. We moeten onszelf voeden met langzaam gegroeide, gezonde voeding. Uiteindelijk gaat het om een gedragsverandering, in beide gevallen.”
“Ik heb jarenlang gewerkt als leefstijlcoach. Toen ik daarmee begon, zei iedereen: ‘Daar is geen droog brood in te verdienen’. En nu zit leefstijlcoaching in het basispakket van de ziektekostenverzekering. Inmiddels ben ik begonnen met deze opleiding biodynamische landbouw en nu zeggen mensen weer: ‘In de landbouw is geen droog brood te verdienen’. Maar daar denk ik heel anders over. Ik geloof dat er in de toekomst meer mensen zullen sterven aan inactiviteit en aan voedingsgerelateerde ziekten en kwalen dan aan iets anders. De wal keert vanzelf het schip; goede landbouw wordt heel belangrijk. De reden dat mensen in de ‘Blue Zones’ in de wereld een hoge leeftijd bereiken is: genoeg fysieke arbeid, naast een voedingspatroon van puur en onbewerkt eten. Dat zegt toch voldoende?”
Deel deze pagina: