Header achtergrond

Als je iets echt wilt, moet je er gewoon voor gaan

Dat is een uitspraak van de achttienjarige Milan Zorge uit Hoofddorp: Als je iets echt wilt, moet je er gewoon voor gaan. Dat heeft hijzelf namelijk ook gedaan. In HCNieuws van 9 juni 2024 vertelt hij hierover. Hij heeft net de vwo-eindexamens aan het Rudolf Steiner College in Haarlem achter de rug, op 12 juni verwacht hij de uitslag.

Vorig jaar heeft hij voor zijn eindwerkstuk op de vrijeschool een bijzonder project gedaan, dat alles in gang heeft gezet: “Omdat ik op een vrijeschool zit, was de enige eis: voer een project uit dat je leuk vindt. Er was geen twijfel over mogelijk dat ik iets met koken wilde doen. Toen ik met mijn vader en broer over een foodtruck-festival in Haarlem liep, wist ik het.”

Hij had altijd, als kind al, een voorliefde voor koken. Zoals hij op zijn eigen website schrijft:

Ik ben Milan Zorge en op het moment dat dit avontuur begon was ik 17 jaar oud en zat ik in 5VWO.
Toen ik nog een klein kind was wist ik al wat ik later wilde worden: 'kok, en dan het liefst met een eigen restaurant' was mijn standaard antwoord als mensen ernaar vroegen. Nu ik een paar jaar ouder ben weet ik ondertussen ook wel dat een eigen restaurant niet zomaar geregeld is en al helemaal niet als middelbare scholier of jong volwassene.
Op mijn school moet iedereen in 5VWO een eindwerkstuk maken, het onderwerp hiervoor is volledig vrij. Ik wist toen al gelijk dat ik iets wilde gaan doen met mijn passie voor koken. Al vrij snel kwam het idee om een foodtruck te gaan bouwen, hiervoor heb ik toen een crowdfundingsactie opgezet die 1800 euro heeft opgebracht. Op deze manier kan ik mijn droom die ik van kinds af aan al heb laten uitkomen. Toen ik eenmaal begonnen was met het een en ander uitzoeken voor het bouwen van een foodtruck kwam ik erachter hoe leuk het zou zijn om ook daadwerkelijk met deze foodtruck te gaan werken en zo werd het geen uitgave meer maar een investering.
Ik wil andere mensen, voornamelijk jongeren, laten zien dat als je iets echt wilt je er gewoon voor moet gaan en dat er dan meer mogelijk is dan je denkt.

Zijn bedrijf en website heet Nasi met passie. Op een kampeerterrein in Noordwijkerhout waar hij vaak kwam, werd op het eind altijd een nasi-avond georganiseerd. De verantwoordelijke was op leeftijd en hoorde dat Milan graag kookt. Hij leerde hem om Indonesisch te koken. Zo werd het idee geboren een foodtruck voor nasi te beginnen. Het verhaal hoe hij daaraan is gekomen staat op zijn website. Deze zomer staat hij in ieder geval al op twee festivals.

Deel deze pagina: mail

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Geef hier jouw advertentie op