Annemarie Abbing associate lector Vaktherapie AG aan Hogeschool Leiden
Recent is Annemarie Abbing benoemd tot associate lector Vaktherapie AG (Antroposofische Gezondheidszorg) aan Hogeschool Leiden. Deze mooie stap betekent een waardevolle voortzetting en versteviging van haar praktijkgericht onderzoek naar vaktherapie.
Dát vaktherapie werkt, dat merken vaktherapeuten dagelijks in hun werk als ze door middel van kunst (beeldend, muziek en spraak/drama) cliënten helpen met hun psychische problemen. Maar waarom werkt het en hoe werkt het? Dat wil Annemarie Abbing wel eens weten. Annemarie is sinds kort associate lector aan Hogeschool Leiden.
Annemarie zelf studeerde in 1997 aan Hogeschool Leiden af, toen heette de studie nog 'kunstzinnige therapie'. In deze therapie werd toen nog heel anders gewerkt, minder gestructureerd, er was ook nog heel weinig bekend over waarom deze vorm van therapie werkt. Er is inmiddels veel veranderd.
Vaktherapie is een ervaringsgerichte therapievorm waarbij cliënten via een creatieve of expressieve activiteit werken aan hun psychische, emotionele of sociale problemen. Iemand met depressieve klachten kan bijvoorbeeld door middel van muziek emoties uiten die moeilijk onder woorden te brengen zijn. Schilderen of boetseren over een nare gebeurtenis in het verleden helpt om gevoelens te herkennen. En door een rollenspel kan iemand met een sociale angst oefenen met conflictsituaties. Het zijn zomaar wat voorbeelden van wat vaktherapie kan betekenen voor iemand.
Annemarie: "Het is echt een heel mooi en belangrijk vakgebied. Bij heel veel therapievormen is praten de basis. Maar niet iedereen kan alles goed onder woorden brengen. Denk aan mensen met dementie of mensen met een verstandelijke beperking. Er zijn ook cliënten die cognitief en verbaal juist heel sterk zijn, die mensen hebben soms moeite om bij hun emoties te komen. Ook voor hen is vaktherapie heel goed." Vaktherapeuten kom je tegen in zorgginstellingen, het onderwijs en bijvoorbeeld tbs-klinieken.
Deel deze pagina: