Header achtergrond

Antroposofische therapeutica

In Nederland werken ongeveer 135 antroposofische (huis)artsen en specialisten. Velen van hen zijn verbonden aan een antroposofisch gezondheidscentrum (vaak therapeuticum geheten); anderen hebben een eigen zelfstandige praktijk. Bij de NVAZ (Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders) zijn twintig van zulke therapeutica aangesloten.

In Arnhem werd door de NVAZ op 17 maart een zogenaamde ‘therapeuticamiddag’ gehouden. Therapeuticum Aquamarijn was de gastheer en ontving ruim veertig deelnemers in het nieuwe onderkomen ‘Onder de Linden’. De onderwerpen waren ondernemerschap, PR en communicatie, oftewel hoe geef je tegenwoordig een therapeuticum vorm en maak je je zichtbaar.

Huisarts Hans van der Togt vertelde over therapeuticum Aquamarijn en welk effect zijn verhuizing had. In het oude schoolgebouw waar het nu gehuisvest is, zitten meerdere reguliere en complementair/ alternatieve zorgaanbieders en een apotheek. Dit zorgt voor samenwerking en wederzijdse bevruchting, waarbij manager Wieneke Groot ervoor zorgt dat men ‘realistisch, met de voeten op de grond’ staat en vooral in ‘gewone taal’ communiceert. Het nieuw ontwikkelde ondernemerschap van alle medewerkers en het bestuur heeft tot de nodige verbeteringen geleid, met ook een duidelijke rol voor de patiënten. Het heeft geleid tot een eigen afspraak met zorgverzekeraar Menzis over het financieren van de consulten. Per patiënt is er nu meer geld en dus ook tijd beschikbaar.

Vervolgens sprak huisarts Peer van Rooij uit Den Bosch over zijn therapeuticum waarin hij samenwerkt met twee homeopathische artsen. Dit geeft een omvang om het therapeuticum organisatorisch te ontwikkelen. Zo kunnen de artsen en medewerkers zich echt op de inhoud van het vak richten.

Peter Staal beschreef zijn therapeuticum De Linde in Tilburg aan de hand van de voorbije zevenjaarsfasen. Nu zijn er drie kernvraagstukken om aan te werken. Het personele vraagstuk: veel wisselingen en een probleem om een tweede arts te vinden. Maar ook tijd hebben en tijd maken voor de patiënt. En ten derde doorverwijzen van patiënten naar de therapeuten, oftewel, hoe zorg je dat zij voldoende verdienen en blijven? Erik Baars presenteerde in dit kader de opbrengsten van de enquête onder de medewerkers van de therapeutica.

Na de pauze was er een drietal workshops. Peter Staal vertelde over het proces samen met de directie van Weleda voor het verbeteren van de profilering van de antroposofische gezondheidszorg. Erik Baars hield een workshop over het implementeren van de zorgprogramma’s en hoe deze te gebruiken om meer bekendheid aan de antroposofische gezondheidszorg te geven. Wieneke Groot presenteerde met Klaas IJkema en Hans van Tol hun nieuwe initiatief FACET, in haar workshop over de organisatie van een therapeuticum. Hiermee willen zij met advies op diverse terreinen therapeutica ondersteunen (zie ook www.therapeuticumadvies.nl).

De  middag eindigde met een open discussie, zoals over de ‘juiste’ organisatievorm voor een therapeuticum, waarbij alle medewerkers de verantwoordelijkheid dragen voor het ondernemerschap, het opvolgingsvraagstuk van huisartsen en therapeuten, en het creëren van meer tijd voor de patiënt en patiëntparticipatie.

Eind dit jaar komt er een vervolgbijeenkomst over het onderwerp therapiefonds en participatie van patiënten. De therapeutica in Utrecht en Gouda hebben aangegeven gastheer te willen zijn.

Bron: Nieuwsbrief NVAZ uitgave 6 lente 2016

Deel deze pagina: mail

Geef hier jouw advertentie op