Header achtergrond

Basismodule Academie AG gaat naar Egypte

In mei van dit jaar ging ik opnieuw naar Egypte op verzoek van het hoofd van het Medisch Centrum van SEKEM, Andreas Lenzen. Hij had me vier jaar geleden gevraagd om les te geven aan de 300 fysiotherapie-studenten en de staf van de fysiotherapie opleiding van de Heliopolis Universiteit. Dit jaar ging het om de paramedici van het Integrative Health Team van het Medisch Centrum, en ook om de tien verpleegkundigen van dit centrum waar inmiddels tien bedden zijn gerealiseerd, zodat het een kleine kliniek is geworden.

Aan mij was gevraagd om via het aanbieden van ervaringen met uitwendige behandelingen te vertellen over de achterliggende ideeën. Over arnica, de ui, metaalzalven, kamille, duizendblad, gember en citroen heb ik verteld en ik heb de toepassingen laten ervaren. Natuurlijk heb ik ook geïnformeerd welke huismiddelen er in Egypte zelf zijn. Met ui wordt er ook bij ontstekingen gewerkt, er zijn woestijnhittebaden en ook kent men het limoen-voetenbad.

Er bleek geen citroen te vinden in de wijde omtrek, dus hebben we limoen-sokken gemaakt! Dit alles maakte de weg vrij om over de werking van applicaties en over bijvoorbeeld de organen te vertellen.

Het was fijn dat ik in de Basismodule ook goed heb leren omgaan met de “ja-maar” vragen of de kritische noten. In het besef dat iedereen zijn eigen antroposofie maakt, en op verschillende manieren zijn ‘evidentie-beleven’ heeft, kan ik veel ruimte laten voor vragen of bezwaren en voor andere blikrichtingen.

Deze tekst is van Hannie Bakker, fysiotherapeut en biografisch coach. Zij is al 12 jaar coördinator van de interdisciplinaire basismodule van de Academie Antroposofische Gezondheidszorg. Zij is ook voorzitter van de SEKEM Vriendenkring Nederland.

Lees verder op de website van Antropos.nu.

Vraag & aanbod

Cursus & opleiding
Za 27 januari. Grote Open Dag Warmonderhof. 10.00 - 14.00 uur. Kom alles te weten over de opleidingen. Met rondleidingen, informatiesessies en meer. Info + aanmelden: aereswarmonderhof.nl/contact/aanmelden-open-dagen
Diversen
Ademende verven en milieuvriendelijke werkwijze: Ecologisch schildersbedrijf Rob van Ede. www.schildersbedrijfrobvanede.nl/
Diversen
Jaarthema 2024: Het grote ademritme van de maan in ruim 18 jaar De maan verschijnt elke maan anders. Haar karakteristieke eigenschappen in winter, lente, zomer en herfst worden van 2015 tot 2024 steeds opvallender. www.liesbethbisterbosch.org/
Geef hier jouw Vraag & aanbod op