Header achtergrond

Bijenhouden op biologisch-dynamische wijze

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) is een landelijke vereniging van meer dan 8.500 aangesloten imkers, met een eigen website. Zij maken zich samen hard voor een gezonde bijenstand (klik hier). Daarnaast houdt de NBV ook een Bijenblog bij. Op dit blog verscheen op 18 maart 2024 een gastbijdrage van Ferry Schutzelaars. Hij is BD-imker in de omgeving van Haarlem en sinds 38 jaar een bevlogen imker. In dit gastblog doet hij zijn eigen verhaal. Zo is er onder meer het volgende te lezen:

Bij het Biologisch Dynamische imkeren staat de natuurlijke voortplanting (het zwermen) van het bijenvolk (de imme) centraal maar dan wel naar het plan van het bijenvolk zelf en niet naar die van de imker. Ferry noemt nog twee belangrijke aspecten van het BD-imkeren, te weten het werken met natuurraat en zo veel als mogelijk is: inwinteren op eigen honing. In alles staat de gezondheid van het bijenvolk in haar natuurlijke omgeving voorop. 

Hij ziet de antroposofie van Rudolf Steiner vooral als een leidraad om over na te denken en in de praktisch te vertalen bij het natuurlijke imkeren. Zonder dogma's en met een open onderzoekende nieuwsgierige houding. De imme (het bijenvolk in haar omgeving) staat centraal en bepaalt op een voor ons onzichtbare manier de sturing van alle processen in het volk.

Lees hier zijn hele gastblog.

Deel deze pagina: mail

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op