Bioboeren bezorgd over gentech
Het NOS Journaal op 27 juni 2023 van zowel 18..00 uur als 20..00 uur bracht een item over de ongemerkte introductie van gentech in ons voedsel (vanaf 14:05). Wanneer de EU hier begin juli mee instemt, hoeft niet op etiketten te staan wanneer gentechniek CRISPR-Cas is gebruikt in ons eten. Wij schreven gisteren al hierover in Ansichtkaart voor de minister van Landbouw.
Odin-directeur Merle Koomans vertelde namens Biowinkelvereniging over de mogelijke consequenties voor de consument en biologisch-dynamische boerin Lizelore Vos sprak haar zorg uit als biodynamische teler en vertelde over de natuurlijke alternatieven voor gentech.
Dezelfde Lizelore Vos was die ochtend tevens in het Radio1 Journaal te horen.
Ook de website van de NOS besteedde diezelfde dag in een lang nieuwsbericht aandacht aan de zorgen van biologische boeren over nieuwe gen-technieken, in Europa overweegt soepeler regels voor gen-techniek, biologische sector bezorgd. Er is daarbij hetzelfde filmpje als in het NOS Journaal te zien met Lizelore Vos die vertelt waarom ze niet op deze technisch gemodificeerde manier wil ingrijpen in de natuur. Dat filmpje van nog geen drie minuten is ook apart te bekijken.
Verderop in het bericht komen Merle Koomans (Odin) en Michel Haring (UvA) uitgebreid aan het woord.
‘Merle Koomans, directeur van de Odin Foodcoop, maakt zich zorgen. Volgens haar is er vooral onrust over de CRISPR-Cas techniek: “Als dit er doorheen komt, rijst de vraag wie de peperdure rechten en patenten op de techniek van CRISPR-Cas in handen krijgen en of veredelaars door patenten op planteneigenschappen in hun werk belemmerd worden.”’
‘Michel Haring, hoogleraar plantfysiologie aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat openheid ingewikkeld is: “Je eist van bedrijven dat ze hun proces openbaar maken. Dat gaat niet gebeuren, omdat ze bang zijn dat het gewone publiek geen CRISPR-tomaten wil kopen. In Engeland en Canada, waar de techniek wettelijk mogelijk is op voorwaarde dat dat op de producten staat vermeld, heeft men nog geen concrete oplossing voor een open registratie. Het lukt in de praktijk waarschijnlijk niet om het proces in de nodige details transparant te maken.”’
Foto: Alexander Schimmeck op Unsplash
Deel deze pagina: