Biodynamisch boer Piet van Zanten teelt zeer veerkrachtig voedsel
Ommelander tarwe, Sint-Jansrogge, Eenkoren, Terschellinger gerst, Gelderse Risweit, witte en rode emmer: het zijn allemaal oude graanrassen die op biodynamisch akkerbouwbedrijf Het Geweide Hof worden geteeld. Piet van Zanten en zijn zoon Jaap telen op de zware Groningse klei granen, zaden en peulvruchten. Piet vertelt: ‘De oude granen leveren in kilo’s minder op, maar de hogere prijs maakt dat goed. Die oudere rassen zijn namelijk heel smaakvol, dus daar kun je erg lekker brood van bakken.’
Zijn biologisch-dynamische boerderij in Garmerwolde, Groningen, is al sinds 1840 in zijn familie. In 1998 gooide hij het roer om en besloot te stoppen met chemische middelen en kunstmest. “Je regeert niet over de natuur, je boert mét de natuur.” Biologisch boeren was een uitdaging, maar het bracht ook kansen.
Waar hij vroeger voornamelijk tarwe teelde, is zijn bouwplan nu veel diverser. Hij verbouwt gewassen zoals haver, rogge, karwijzaad en oude graansoorten zoals spelt en emmer. Eén van zijn favorieten is lichtkornrogge, met aren die tot 2,30 meter hoog groeien. “Het is een unieke soort die ondanks haar hoogte stevig blijft staan.”
Op zijn boerderij kwamen Hanneke van Hintum en Ruud Sies langs van Resilience Food Stories (veerkrachtige voedselverhalen). Zij fotografeerden boeren in 22 landen. “We willen laten zien dat het mogelijk is om op een duurzame manier voedsel te produceren.” Volgend jaar komt er na acht jaar een boek van uit. Zij maakten prachtige foto's van Het Geweide Hof en filmden boer Piet terwijl hij in elf minuten zijn verhaal doet, Engels ondertiteld.
Dagblad Trouw besteedde er op 7 januari 2025 aandacht aan in Deze Groningse boer verbouwt biologische, oude graanrassen. ‘Je regeert niet over de natuur, je boert met de natuur’: Het duo Ruud Sies en Hanneke van Hintum ging met hun camera naar boeren die tegen de stroom in roeien. Een daarvan is een Groningse akkerbouwer. ‘Je moet een hogere tolerantiegrens hebben ten opzichte van onkruid.’
Deel deze pagina: