Header achtergrond

Biodynamisch pionier Jan Bokhorst overleden

Zondag 15 oktober 2023 is op 76-jarige leeftijd Jan Bokhorst overleden. Hij werd gezien als ‘bodemnestor’ en groot pionier in de biologische landbouw, zo meldt de website van Warmonderhof. Bokhorst was medeoprichter van de afdeling landbouw van Louis Bolk Instituut, waar hij tot zijn pensioen als onderzoeker bodem en bemesting de drijvende kracht was achter de ontwikkeling van de biologisch-dynamische en biologische landbouw.

Na de voltooiing van zijn studie in Wageningen en werkervaringen op het landbouwbedrijf Loverendale en het Instituut voor Bodemvruchtbaarheid in Haren voelde Jan Bokhorst de noodzaak om de biologisch-(dynamische) landbouw wetenschappelijk te ondersteunen. In Wageningen zelf was geen openheid om vanuit biologisch perspectief naar bodem en plant te kijken. De gangbare landbouwwetenschap was aan de industrie gelieerd en gebouwd op het meetbare en weegbare. Met Maarten van Tienhoven startte hij in 1977 het landbouwonderzoek op bij het Louis Bolk Instituut.

Zijn oud-collega en goede vriend Leen Janmaat blikt terug: “In ’t veld, uitgerust met een spade, was Jan op zijn best. Hij duidde nauwkeurig wat hij waarnam in de omgeving en in de profielkuil. Zijn unieke benadering, zijn ervaring en zijn kennis vormden een inspiratie voor vele navolgers. Deze werkwijze bij bodembeoordeling heeft zich inmiddels over het hele land verspreid. In verschillende boekuitgaven zoals Bodemsignalen en Bodem onder het landschap is zijn kennis en aanpak als bodemkundige zichtbaar en toegankelijk geworden.”

Lees hier het artikel dat in 2012 werd gepubliceerd ter gelegenheid van Jan Bokhorsts pensionering 

Foto: Louis Bolk Instituut

Deel deze pagina: mail

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op