Header achtergrond

Biodynamische landbouw is klein, maar met grote veranderkracht

De biodynamische sector groeit, blijkt uit de nieuwe Demeter Monitor 2019/2020. Zowel het areaal als het aantal handelaren en verwerkers neemt toe. Al is de biodynamische beweging relatief klein, er gaat een grote veranderkracht van uit richting de hele voedsel- en landbouwketen door middel van voortdurende innovatie en ontwikkeling voor een toekomstbestendige aanpak voor bodemleven, biodiversiteit en voedselkwaliteit. Hoe die veranderkracht werkt, is te lezen in de interviews voor de nieuwe internationale Demeter campagne You-Will-Grow. Deze campagne gaat 28 september van start in en rond de biologische speciaalzaken.

Ook bij handels- en verwerkingsbedrijven groeit de interesse voor Demeter: het aantal licenties nam in 2019 toe van 76 naar 87 (14% groei) en het aantal contractverwerkers groeide van 38 naar 50 (32% groei). Wereldwijd zijn er 6.396 Demeter boerderijen in 56 landen, met samen 208.327 hectare, 3% meer dan een jaar eerder. Duitsland is verreweg de grootste speler met 45% van het areaal. Nederland staat op de zesde plaats na Duitsland, Frankrijk, Italië, India en Spanje. Dit blijkt uit de Demeter Monitor 2019/2020, een samenwerking van Stichting Demeter, BD Grondbeheer, BD-Vereniging, Warmonderhof en Kraaybeekerhof.

Ook handel zet zich in voor biodynamische waarden

Al is de omvang van de biodynamische sector klein (10% van de biologische landbouw en 0,4% van totale landbouw in Nederland), de veranderkracht die er vanuit gaat is groot. Interviews met boeren in de Demeter Monitor maken die vernieuwende aanpak zichtbaar. Dat deze sector op ontwikkeling is gericht, blijkt ook uit de Collegiale Toetsing waar Demeter boeren al ruim tien jaar aan meedoen. In groepen van vier tot zes bedrijven denken ze met elkaar mee over het streven naar biodynamische kernwaarden op de boerderij. Sinds 1 april 2020 zijn ook voor handelaren en verwerkers ‘Distributie-voorwaarden’ vastgelegd: elk bedrijf moet een meerjaren-ontwikkelingsplan maken, dat onder andere ingaat op het streven naar een zo regionaal mogelijke handelsstroom en langjarige relaties in de keten, zo wordt in de Demeter Monitor beschreven.

Internationale campagne You Will Grow

De portretten in deze Monitor zijn onderdeel van de nieuwe internationale Demeter campagne You-Will-Grow. Deze zet het ontwikkelingsgerichte karakter van de biodynamische beweging in de schijnwerpers. Posters met teksten als ‘Eet meer toekomst’, ‘Eet meer passie’ en ‘Eet meer intuïtie’ laten zien dat je via de aankoop van je voedsel kunt bouwen aan een mooiere wereld. Op 28 september gaat de campagne in biologische speciaalzaken van start.

De biodynamische sector vervult een grote rol bij het ontwikkelen van de landbouw van de toekomst, een natuurinclusieve kringlooplandbouw die zich richt op waarden die maatschappelijk van belang zijn.

Deel deze pagina: mail

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Geef hier jouw advertentie op