Header achtergrond

Boer zijn, toen en nu op De Lepelaar

Fijnzinnigheid werkt toekomstbestendig

'Anno 1971' staat er op het krijtbord in de sfeervolle landwinkel van biodynamisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint-Maarten (NH). Ruim een halve eeuw geleden startten Jan en Inge Schrijver hier als pioniers met de teelt van biodynamische groenten, kruiden en bloemen. Inmiddels heeft hun dochter Jorinde samen met vennoot Joris Kollewijn het stokje overgenomen. Joris coördineert de landbouw en Jorinde de algemene bedrijfsvoering en de winkel. Hoe is de biodynamische beweging door de jaren heen veranderd en wat is het toekomstperspectief? We vragen het aan vader en dochter Schrijver.

Heeft het bedrijf altijd al De Lepelaar geheten?

“Toen ik het tuinbouwbedrijf in 1971 van mijn ouders overnam, heb ik het met een reden De Lepelaar genoemd. Als jonge jongen ging ik vaak met mijn vader mee naar onze akkers in Groot Geestmerambacht; voor de ruilkaveling was dat een gebied van vaarten en duizenden eilanden met akkertjes. Daar zag ik altijd lepelaars broeden en foerageren. Op de middelbare tuinbouwschool had ik de beste leraren die je maar kunt hebben. Die maakten duidelijk dat het gebruik van chemie op de lange termijn catastrofaal is voor de dieren om ons heen. Als boer wilde ik zo werken dat op z'n minst de lepelaar kon blijven bestaan.”

Hoe kwam de biodynamische landbouw op je pad?

Jan: “Ik moest het familiebedrijf overnemen toen mijn vader ziek werd, dat werd van mij verwacht. Omdat ik zo tegen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest was, ging ik op onderzoek uit. De boerenbedrijven die in die tijd zonder chemie werkten, waren gebaseerd op de landbouwcursus van Steiner. Ik was niet meteen om, maar het prikkelde mij genoeg om het experiment aan te gaan. Op 1 van mijn 7,6 hectare ben ik begonnen met biodynamische landbouw.”

Lees het hele verhaal in Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de BD-Vereniging.

Deel deze pagina: mail

Diversen

Scorlewald, Schoorl: concerten, lezingen, workshops. Naar een...

Vacatures

Kindertherapeuticum Zeist zoekt een GZ-psycholoog en/of Orthopedagoog...

Diversen

Ademende verven en milieuvriendelijke werkwijze: Ecologisch...

Geef hier jouw advertentie op