Header achtergrond

College Boer met Sybrand Bouma: ‘Biologisch-dynamisch is groot kijken’

‘Biologisch-dynamische landbouw is groot kijken’. Dat zegt biologisch veehouder Sybrand Bouma in het televisieprogramma College Boer, dat werd opgenomen op Warmonderhof. De studenten van Warmonderhof waren zijn publiek en zij stelden de vragen tijdens het interviewprogramma. Bekijk hier de video.

Bouma is voorzitter van De Natuurweide, de belangenvereniging voor biologische melkveehouders. Hij roept het regulier agrarisch onderwijs en de hele melkveehouderij op de blik te verruimen: ‘Kijk eens niet altijd weer in diezelfde banen. Maak het groter en dan zie je de oplossingen’.

De aanwezige studenten worden opgeleid voor een toekomst in de biologisch-dynamische landbouw, de meest principiële en oudste vorm van duurzame landbouw die er momenteel bestaat. In de biodynamische landbouw staat dierwelzijn, bodemvruchtbaarheid en plantgezondheid voorop. Tijdens de opnames ontstond daarover een geanimeerd gesprek tussen Bouma en de studenten.

Bouma stelt dat er vaak vergeten wordt ‘dat je veel breder moet kijken dan de cijfers’. Tijdens de meeste agrarische opleidingen worden de studenten volgens hem vaak meer gevormd als manager. Hij erkent dat iedere ondernemer een boterham moet verdienen. “Maar als je er puur cijfermatig naar kijkt, loop je het risico voorbij te gaan aan je intuïtie. Als er in de natuur nou iets nooit waar is, is dat het altijd hetzelfde is.” De voorzitter van De Natuurweide geeft zijn jonge toehoorders dan ook mee om vooral na te denken over hoe ze zichzelf zien. “Waar sta je met je bedrijf en hoe maak je je bedrijf zo efficiënt mogelijk op deze locatie?”

Deel deze pagina: mail

Geef hier jouw advertentie op