Header achtergrond

Conferentie op 16 november: Sterven als het je tijd is

Phoenix 1536x1152

De afgelopen jaren neemt de behoefte aan regie rondom het eigen levenseinde toe. We bespreken met onze arts hoe we zouden willen overlijden, als de nood aan de man komt. Steeds vaker wordt nu voor euthanasie gekozen. Tegelijk kan er medisch gezien tegenwoordig zo veel meer dan vroeger, dat ons eigen sterven ver van ons af lijkt te staan. Zo kan het moment van overlijden worden vervroegd, maar ook worden uitgesteld.

Heeft dit betekenis voor de weg die we na ons overlijden zullen gaan? Vraagt de zekerheid dat we eens zullen sterven om onze bewuste innerlijke voorbereiding? Hoe kunnen we er met meer vertrouwen naar toe leven? Hoe kunnen we onze naasten bij onze beslissingen rond het overlijden betrekken? En ook: hoe kunnen we onze gestorvenen begeleiden op hun weg na de dood?

Op zaterdag 16 november organiseert Stichting Wederzijds in Zeist het symposium Sterven als het je tijd is – in het licht van het leven daarna, met Machteld Huber, Madeleine Wulff, Désanne van Brederode en Jaap van de Weg en dertien werkgroepen. Oftewel met muziek, podiumgesprek en boekpresentatie. Het symposium is al bijna uitverkocht, valt op de website te lezen.

Tijdens deze dag zal het boek ‘Sterven als het je tijd is’ gepresenteerd worden. Het bevat artikelen, interviews, en ervaringen over keuzes rondom het sterven, zoals ‘natuurlijk sterven’, bewust stoppen met eten en drinken (BSTED) en euthanasie. Verkrijgbaar bij de boekentafel van Boekerij de Phoenix.

Wederzijds wil een overkoepelend platform zijn voor ieder die zich bezint op het sterven, de dood en het leven na de dood, staat elders op de website. Dan denken we in eerste instantie aan mensen met persoonlijke belangstelling voor deze grote levensvragen.

Daarnaast gaat het om mensen die beroepsmatig betrokken zijn, zoals artsen, verpleegkundigen en verzorgenden, geestelijk verzorgers, maatschappelijk werkers, hospice medewerkers, vrijwilligers in de palliatieve zorg, kunsttherapeuten, biografisch werkers, uitvaartondernemers en anderen die in hun werk met de dood in aanraking komen.

We laten ons inspireren door de Antroposofie en de Christengemeenschap. Een belangrijk uitgangspunt is, dat het niet alleen om de behoeften van stervenden gaat, maar ook om die van de gestorvenen – ook zij verlangen naar onze aandacht, liefde en betrokkenheid.

Wederzijds brengt tweemaal per jaar een nieuwsbrief uit, met daarin actuele ontwikkelingen en aankondigingen van landelijke en regionale bijeenkomsten, lezingen, publicaties en gedenkstonden. Ook berichten we daarin over andere initiatieven op het gebied van stervenscultuur.

Deel deze pagina: mail

Vacatures

Kindertherapeuticum Zeist zoekt een GZ-psycholoog en/of Orthopedagoog...

Diversen

Ademende verven en milieuvriendelijke werkwijze: Ecologisch...

Diversen

Scorlewald, Schoorl: concerten, lezingen, workshops. Naar een...

Geef hier jouw advertentie op