Header achtergrond

De ontwikkeling van de biodynamische kruidenteelt in Nederland

Het Blauwe Huis vertelt het verhaal van pioniers. Pioniers die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de duurzame biodynamische landbouw, de kruidenteelt in Nederland en de handel in biologische producten. Deze pioniers gaven ruimte aan vele medewerkers om zich bij Het Blauwe Huis te ontwikkelen én ruimte aan de volgende generatie, om het bedrijf te moderniseren.

Het is 1976 als Trees Boeke in het Drentse Koekange een klein – van binnen en van buiten blauw – huisje betrekt. Haar kinderen gaan een voor een het huis uit en zij volgt haar roeping: het telen van kruiden, op verzoek van antroposofische artsen.

Het is niet voor niets dat die bij haar aankloppen. Zij werkte onder meer in het laboratorium van het Goetheanum voor dr. Haushka, bekend van de natuurzuivere cosmetica. Met de door de jaren heen opgedane kennis en ervaring richt ze ‘Het Blauwe Huis’ op, vernoemd naar de pittoreske locatie die ze huurt. Drie pijlers vormen de basis van haar kruidenkwekerij: aardevriendelijk/biodynamisch, economisch efficiënt en sociaal open, met plek voor de ontwikkeling van mensen.

Het begint met een klein assortiment, maar al snel zet de groei in. Zodoende maakt Trees de overstap naar de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold, waar Het Blauwe Huis tegenwoordig is gevestigd. Ze begint met één hectare land. Al gauw levert ze rechtstreeks aan de eerste natuurvoedingswinkels, aan natuurcosmeticamerk Weleda, restaurants en bloemisten. Samenwerking is het sleutelwoord voor Trees. In nauw overleg met biodynamische telers en afnemers produceert ze naar behoefte en voorkomt ze overschotten

Via studiegroepjes over onder meer sociale driegeleding (naar de visie van Rudolf Steiner) komt landbouwingenieur in opleiding Jan Kees Luijerink op het pad van Trees. Hun passie voor planten, alternatieve kruidenleer, het begeleiden van jonge mensen en pionieren op het gebied van biodynamische landbouw verbinden hen tot een twee-eenheid. Naast het telen op hun eigen akker in Ruinerwold, zijn ze druk met wildpluk in de directe omgeving en Frankrijk.

Jan Kees is een expert in plantenkwaliteit en combineert zijn westerse kennis met de kennis die hij opdeed bij Zuid-Amerikaanse indianen.

Trees en Jan Kees bouwen Het Blauwe Huis uit tot wat het nu is, vanuit het ideaal van de biodynamische landbouw, het holisme en de sociale driegeleding van Rudolf Steiner. Het Blauwe Huis is één van de eerste Nederlandse kruidenbedrijven die voet op biodynamische bodem zet.

Lees meer bij Het Blauwe Huis

Lees ook over Sanderijn de Smet van Het Blauwe Huis bij Biojournaal

Deel deze pagina: mail

Diversen

Ademende verven en milieuvriendelijke werkwijze: Ecologisch...

Vacatures

Kindertherapeuticum Zeist zoekt een GZ-psycholoog en/of Orthopedagoog...

Geef hier jouw advertentie op