Header achtergrond

De ontwikkeling van Ekoplaza

Ekoplaza wordt een steeds grotere speler als supermarkt in de biologische foodbranche. Recentelijk werd bekend dat Ekoplaza de duurdere concurrent Marqt overneemt. Hoe is Ekoplaza zelf eigenlijk ontstaan?

Veertien jaar geleden begon het allemaal in Alkmaar. Eigenaar Jos Kamphuys werkte al decennia in de natuurvoedingsbranche, hij had bijvoorbeeld een eigen winkel op de Weteringschans in Amsterdam. Maar hij vond het allemaal te kneuterig, te amateuristisch, en wilde modern groot denken en vooral doen. Hij startte in 2005 een grote proefwinkel met een nieuwe formule in Alkmaar en wist al snel uit te breiden tot in Bussum, Veenendaal en ook Den Haag, als de grootste biosuper van Nederland, waar trouwens ook de groentetassen van Odin te verkrijgen waren. Het idee was zo’n vijftien grote winkels te hebben, die door middel van een destijds ongekende professionalisering de biowinkelformule op zijn kop zou zetten.

Daarnaast waren er nog Natuurwinkels, van een andere eigenaar. Ook een keten, oorspronkelijk begonnen door Gerard Does in Amsterdam in 1980, met twintig vestigingen. Later neemt zoon Erik het van hem over. Die verhuist naar Brabant, waar hij in 1993 onder de naam Udea de samenwerking met Erik-Jan van den Brink start.

In 2010 komen Udea en Ekoplaza bij elkaar, Ekoplaza is dan vijf jaar oud, en samen vormen ze één geheel met 23 vestigingen. Juist Jos Kamphuys was al in 1990 in Bussum de eerste franchisenemer van de keten Natuurwinkel, van wat later Udea werd. Alle vestigingen van Udea zullen nu worden omgebouwd tot een Ekoplaza.

Een jaar na het samengaan van Ekoplaza en Udea overlijdt Jos Kamphuys onverwacht op 58-jarige leeftijd. Dat was in 2011.

De oorspronkelijke franchise-organisatie Natuurwinkel, met destijds zo’n tien filialen, was door Udea in 1997, vier jaar na de verhuizing naar Brabant, verkocht aan groothandelsbedrijf Natudis, onderdeel van het beursgenoteerd voedingsconcern Wessanen. Die bouwde dat flink uit. Maar in 2011 blijken veertig van de inmiddels 55 franchisenemers van de Natuurwinkelketen ontevreden met het beleid van Natudis te zijn en naar Ekoplaza over te stappen.

Dat levert Ekoplaza een enorme uitbreiding op. Maar alles moet ook worden omgebouwd en ingesteld op een andere formule, wat jaren in beslag neemt. Uiteindelijk worden het circa zeventig Ekoplaza’s. Daar komt nu dus ook nog Marqt bij. Alleen wil men die niet ombouwen tot Ekoplaza, maar behouden als Marqt.

Op 18 november 2019 portretteerde RTL-Z de vijftigjarige Erik Does van Udea uitgebreid vanwege deze overname, waarbij vooral aandacht is voor de heroïsche strijd met Wessanen.

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Geef hier jouw advertentie op