Header achtergrond

De Reehorst en Triodos Bank

Landgoed De Reehorst in Driebergen is van oudsher verbonden met de antroposofische beweging in Nederland. Het werd destijds in 1972 aangekocht voor huisvesting van de Vrije Hogeschool en andere antroposofische initiatieven.

Inmiddels is er in 2015 veel veranderd. De Vrije Hogeschool is naar Utrecht verhuisd. Triodos Bank is de nieuwe eigenaar van het landgoed. Dit wordt gedocumenteerd door de website ‘Triodos Bank op De Reehorst. Over onze nieuwe huisvesting’:

“Triodos Bank groeit hard en zoekt naar uitbreidingsmogelijkheden voor haar huisvesting. In december 2011 heeft Triodos Bank het landgoed De Reehorst voorwaardelijk aangekocht met als doel daar Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management te vestigen. Tevens heeft Triodos Bank een revitalisering van het landgoed voor ogen. De aankoop wordt definitief als de benodigde vergunningen voor de bouw van het geplande kantoorgebouw zijn verkregen. De bank streeft er naar om haar zeer duurzame kantoor in 2018 op te leveren.”

De bouw moet najaar 2016 beginnen, het proces daartoe, inclusief het maken van een definitief ontwerp, is op de website te volgen. Op 18 mei organiseert Triodos een informatiebijeenkomst op De Reehorst. In het gedeelte over ‘gebruikers’ wordt uitgelegd dat de bank ‘een nieuwe noodzakelijke economische pijler onder het landgoed’ vormt.

“Op dit moment vervult het landgoed meerdere functies. Er worden congressen en bijeenkomsten georganiseerd in cultuur- en congrescentrum Antropia. Studenten kregen tot voor kort onderwijs op de Bernard Lievegoed University. Enkele kunstenaars hebben hun atelier op het landgoed. De onderzoekers van het Louis Bolk Instituut doen er hun onderzoek ter bevordering van duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Verder is er een zorgboerderij en zijn er meerdere kleine stichtingen en ondernemingen op het landgoed gevestigd. Naast al die activiteiten gebruiken meerdere verenigingen en instellingen het terrein voor onder andere evenementen en festiviteiten en genieten wandelaars er van de natuur en de rust.”

Bij de ‘veelgestelde vragen’ staat ook: “Is Triodos Bank van plan de ‘antroposofische’ achtergrond van het landgoed te handhaven?” Met als antwoord: “Triodos Bank is geen antroposofische bank, maar respecteert wel de historie van het landgoed.”

Op de vraag “Zullen de huidige gebouwen op het landgoed gesloopt worden?” wordt geantwoord: “Het is onze intentie om de huidige gebouwen op het landgoed te behouden. Alleen de twee houten bungalows zullen moeten wijken, omdat we op deze locatie het nieuwe kantoorgebouw willen realiseren.’

Op de vraag “Waarom is gekozen voor landgoed De Reehorst?” worden verschillende argumenten gegeven, waaronder ook dit: “Landgoed De Reehorst heeft uiteindelijk de voorkeur gekregen, ook vanuit de gedachte dat op dit landgoed Triodos Bank is opgericht”.

Deel deze pagina: mail

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op