Header achtergrond

De verborgen kosten van economie en landbouw

Volkert Engelsman deed het weer. De directeur en oprichter van Eosta / Nature & More haalde het nieuws.Dagblad Trouw publiceerde de Duurzame Troonrede, die hij op 4 september uitsprak in de Tweede Kamer.

Eosta – met Nature & More als leidend merk – werd in 1990 opgericht en groeide in 28 jaar tijd uit tot een leidende distributeur van biologische groente en fruit, met leveranciers in zes continenten en afzet in heel Europa, de VS en Hongkong. Oprichter Volkert Engelsman werd in 2017 gekozen tot nummer 1 in de Trouw Duurzame Top 100. In 2018 won Eosta onder andere de Koning Willem 1 Duurzaamheidsprijs.

In de Duurzame Troonrede sprak Engelsman uitvoerig over de verborgen kosten in de economie, specifiek die van landbouw. Zo refereerde hij aan een onderzoek waarin de Franse overheid becijfert dat het 54 miljard euro per jaar kost om de vervuiling van grondwater met pesticiden en kunstmest ongedaan te maken. Aangezien Nederland op de lijst van watervervuilende landen hoger staat dan Frankrijk, is te verwachten dat ook in Nederland de verborgen kosten in de miljarden lopen.

Engelsman vervolgde: ‘Ik heb daarom een vraagje aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, hoe dat werkt. Carola (Schouten) vervuilt via de landbouw het grondwater, met belastinggeld voor subsidie. En Cora (van Nieuwenhuizen) mag dat grondwater weer schoonmaken, ook weer met belastinggeld. Dat lijkt me niet efficiënt.’ Engelsman besloot met een grap: ‘Ik ruik een rel hier. En als die er niet blijkt te zijn, dan is dat slecht nieuws voor de belastingbetaler.’

Engelsman refereerde onder andere ook aan het feit dat de Nederlandse dijkgraven, de voorzitters van de waterschappen, zich eind 2017 pertinent tegen het gebruik van glyfosaat in hun waterschappen hebben uitgesproken, direct nadat de Nederlandse overheid in november voor 5-jarige verlenging van de gebruiksvergunning stemde in Europees verband.

Na afloop van de troonrede sprak Engelsman met de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven, over dit onderwerp. Zij gaf aan een nadere afspraak met Engelsman te willen maken. Ook sprak Engelsman met Tweede Kamerlid Suzanne Kröger van Groenlinks die aankondigde hierover in de Tweede Kamer vragen te willen stellen.

De in Trouw verschenen versie van de lezing onder de titel ‘Duurzame Troonrede: Alles draait om winst. Maar laten we dan wel netjes rekenen’ was sterk ingekort. De volledige versie is te lezen op de website van Eosta.

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Geef hier jouw advertentie op