Header achtergrond

Demeter quiz over gentech plantenveredeling

Op 5 september 2023 deelde Demeter deze post op haar facebookpagina:

Gentechnologie een ver van je bed show? Echt niet. De Europese Unie staat op het punt om de regels te versoepelen, waardoor ook jij straks te maken krijgt met gentechnologie op je bord. Stichting Demeter vindt het belangrijk om jou hierover te informeren. Via deze quiz spijkeren we je in vijf minuten bij!

Chemours, Tata Steel ... maar ook bij de zaadindustrie met genetische modificatie dreigt de politiek weer verkeerde keuzes te maken. Nu dreigt zelfs de keuzevrijheid voor ons voedsel eraan te gaan.

Grote delen van de chemische industrie staan terecht in een kwaad daglicht. Chemours met Pfas, Tata Steel met uitstoot van een breed scala aan giftige stoffen. Geholpen door een ijzersterke lobby en politici met slappe knieën konden ze tientallen jaren ongehinderd doorgaan met het vergiftigen van de leefomgeving. Wat denkt u dat er met een klein bedrijf zou gebeuren die zoveel jaar misleidende informatie versterkt, de hele omgeving vergiftigd?

De nieuwe heilige graal waarvoor nu druk wordt gelobbyd is het ongehinderd mogen knutselen met DNA voor plantenveredeling. Zonder dat dit op etiketten van ons voedsel hoeft te worden vermeld. Ofwel er is dan zelfs geen keuzevrijheid meer voor ons allemaal. Veel wensdenken over de techniek, maar het draait in werkelijkheid om een nieuw verdienmodel via patenten zodat boeren en burgers nog afhankelijker worden van zaad- en chemiereuzen als Bayer en Syngenta.

Deze nieuwe technieken zullen namelijk weer vooral worden ingezet om zaden resistent te maken tegen onkruidverdelgers die deze bedrijven ook verkopen. Dus nog meer gif in ons milieu. En de winst in de zakken van verre aandeelhouders. Alleen de Partij voor de Dieren neemt totnogtoe ondubbelzinnig stelling tegen deregulering van nieuwe gentechnieken. De andere partijen twijfelen nog of zijn ronduit ter wille van de agro industriële landbouw. In plaats van dat de agro- ecologische en biologische landbouw eindelijk de wind in de zeilen krijgt. Ingewikkeld allemaal? Via deze quiz spijkeren we je in vijf minuten bij.

Ga hier naar deze quiz.

Deel deze pagina: mail

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op