Header achtergrond

Désanne van Brederode Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit

Désanne van Brederode

De Vrije Schrijver is een instituut aan de Vrije Universiteit: de achttiende Vrije Schrijver in successie is Désanne van Brederode, alumnus filosofie aan deze universiteit. Als haar voorgangers gelden onder meer Babs Gons, Maxim Februari, Arnon Grunberg, Bas Heijne, Niña Weijers, Christine Otten en Abdelkader Benali.

Op 23 mei 2024 publiceerde zij op de website van Filosofie Magazine haar essay onder de titel Waar is de geest? We zijn de geest steeds meer uit het oog verloren, ziet filosoof Désanne van Brederode. Ze pleit voor een herwaardering. Ze schrijft hierin:

Ziel en geest komen nog wel in het taalgebruik voor, maar dan toch vooral als oude, poëtische woorden voor onstoffelijke, innerlijke zaken en processen, die net zo goed anders benoemd kunnen worden. En daarbij zijn de begrippen in hoge mate uitwisselbaar, ook al zullen de geesteswetenschappen geen zielswetenschappen worden genoemd en zijn er uitdrukkingen waarin het verschil nog wel heel duidelijk is: een landelijk dagblad adverteerde ooit met ‘slijpsteen voor de geest’. Dus niet voor de ziel. Je kunt iemand hard op zijn ziel trappen, maar niet op diens geest. De aanduidingen zielig en geestig kun je gelukkig ook niet door elkaar gebruiken.

Om te concluderen: Wat mij zorgen baart, is dat de uitermate rommelige omgang met begrippen doorwerkt in alledaagse taalgebruik en in de perceptie van elkaar en van onszelf.

Dit essay is een bewerkt en ingekort fragment van de Abraham Kuyperlezing 2024 die Désanne van Brederode hield naar aanleiding van haar aanstelling als Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Zij wil het met de studenten aan de VU gaan hebben over speeldrift. Désanne van Brederode (53) is hiervoor schatplichtig aan toneelschrijver en filosoof Friedrich Schiller. Hij beweerde dat het spelen mensen waarlijk mens maakt: fijngevoelig, verbeeldingsvol, vrij. Van Brederode: “Hoe dat werkt? Dat hoop ik dit jaar samen met studenten te onderzoeken. Zintuiglijk, fantasievol. Bezield, begeesterd, met vuur.”

Na haar voordracht van de Abraham Kuyper Lezing op maandag 13 mei 2024 in de Westerkerk werd bekend gemaakt dat schrijver, filosoof en VU-alumnus Désanne van Brederode per 1 juni 2024 de achttiende Vrije Schrijver wordt. De aanstelling van een jaar wordt mede mogelijk gemaakt door de VU Vereniging. Van Brederode gaat volgend studiejaar onder meer colleges verzorgen aan de faculteit Geesteswetenschappen. In een publicatie, met lezingen en met colleges reflecteert de Vrije Schrijver in woord en geschrift op literatuur en samenleving.

Désanne van Brederode (1970) publiceerde meerdere romans, filosofische essaybundels en een dichtbundel. Haar meest recente titels zijn Als stilte steekt (2017), Zielland (2022) en Hoe het vuur te redden (2024). 

Deel deze pagina: mail

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Geef hier jouw advertentie op