Header achtergrond

Film over internationale landbouwconferentie aan het Goetheanum

‘Wegen naar het geestelijke in de landbouw’ was het thema van grote internationale landbouwconferentie aan het Goetheanum in Zwitserland van 5 tot 8 februari 2020. Bijna negenhonderd mensen van vrijwel alle leeftijdsgroepen uit achtenveertig landen namen deel aan deze happening in het Goetheanum. Helaas konden bijna tweehonderd mensen uit China niet komen, vanwege de maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het Coronavirus. Maar dankzij een livestreamverbinding met simultaanvertaling was het voor hen toch mogelijk een belangrijk deel van het programma op afstand te volgen.

Er is een vijf en een half minuten durende film gemaakt van de landbouwconferentie die een goede indruk biedt van wat zich daar heeft afgespeeld. We zien daarin ook de internationaal bekende kunstenaar Claudy Jongstra, die op de conferentie vertelde over haar zoeken naar plantaardige kleuren ‘omdat die uit onze samenleving aan het verdwijnen zijn, inclusief het vakmanschap dat nodig is om met die kleuren te werken.’ Op haar atelier, werkplaats en boerderij werkt ze met een groep mensen om alles wat voor deze kleuren nodig is – zoals schapen, planten, maar ook een bakkerij – weer beschikbaar en toegankelijk te maken. Bij en in het Goetheanum was werk van haar tentoongesteld: Woven skin, op basis van biologisch-dynamische wol.

Tijdens de vier conferentiedagen werden verschillende facetten van de spirituele oriëntatie en het geestelijke aspect van de biologisch-dynamische landbouw onder de loep genomen en belicht. Sprekers en spreeksters uit de meest verschillende landen met de grootste diversiteit aan culturele en religieuze achtergronden en tradities deelden hun praktische oefeningen en concrete resultaten met de toehoorders. Zij toonden hoe een integratie van de spirituele dimensie kan helpen de actuele situatie beter te begrijpen en de tegenwoordige uitdagingen tegemoet te treden, en hoe de mens zichzelf daarbij trouw kan blijven. Tegelijk gaven de lezingen een overzicht van de bruggen die de biologisch-dynamische landbouw kan slaan met en naar andere maatschappelijke organisaties.

De biologisch-dynamische landbouwbeweging is vooruitstrevend bij het gebruik van media. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het filmproject van Lin Bautze. Tussen mei 2019 en februari 2022 worden in het project Living Farms. De potentie van biodynamische locaties in tijden van globale veranderingen wereldwijd vijftien tot twintig biologisch-dynamische landbouwbedrijven bezocht, beproefd en geportretteerd. De professionele filmmaker Philip Wilson hanteert de camera, net zoals bij het filmpje van de landbouwconferentie. De resultaten van hun bezoeken worden meteen online geplaatst op de projectwebsite, maar ook op YouTube, Facebook en Instagram.

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op