Ga je met elkaar aan tafel, maar met welke intentie?
In de Krant van de Aarde verschijnt regelmatig een column van de directeur van Stichting Demeter, Bert van Ruitenbeek, die dan ook op de website van Biojournaal wordt geplaatst. Zo ook op 28 augustus 2024, waar Van Ruitenbeek in zijn column de intenties van Wim Groot Koerkamp, de roerganger en mede-initiatiefnemer van de BBB, in twijfel trekt. Die vroeg hem namelijk
‘om te participeren in het project “Nederland gaat aan tafel”. Tegen de polarisatie moeten boeren en burgers elkaar weten te vinden, aan tafel op de boerderij. De polarisatie die nota bene door de BBB voor politiek gewin is gelegitimeerd.
Het is de volgende truc van Wim om het probleem daar te leggen, waar het niet hoort: op het bordje van boer en consument. De plundering van onze aarde door de industriële landbouw is namelijk niet iets van boeren en burgers, of in ieder geval, maar heel gedeeltelijk. Het probleem is geschapen door de financiers en leveranciers van onder andere kunstmest, pesticiden en krachtvoer. En door de producenten, aanbieders en reclamemakers van ongezonde bewerkte producten en door overheden die dit systeem in stand houden, gedreven door een immense lobby. Waaronder die van de BBB en het reclamebureau ReMarkAble van Wim Groot Koerkamp (waarvan hij de aandelen inmiddels heeft verkocht).’
Van Ruitenbeek diende Groot Koerkamp van repliek:
‘Dus ik schreef Wim terug dat ik in principe met iedereen aan tafel wil en ook een vredelievend mens ben, maar dat ik niet ben vergeten wat zijn intenties waren met de oprichting van de BBB en dat ik ook zijn intenties dit keer in twijfel trek. Zoals de BBB geen partij is voor boeren en burgers, maar voor het in stand houden van de belangen van de agrochemische industrie en vooral de intensieve veehouderij. En de biodynamische beweging organiseert al sinds jaar en dag diners op onze boerderijen, tegenwoordig onder de titel Biodyneren. Ik nodig Wim hierbij van harte uit om daar eens aan tafel te gaan, om zintuigelijk te ervaren hoe een werkelijk duurzame landbouw ruikt en proeft.’
Deel deze pagina: