Header achtergrond

Geen gentech, maar veredeling in eigen hand, op 23 oktober

De afgelopen decennia is de biologische sector afhankelijk geraakt van F1-hybride gewassen. Daarnaast geven veredelaars aan gentech in te willen zetten voor biologische gewassen wanneer dit toegestaan wordt door de EU. Reden voor biologische coöperatie Odin om op 23 oktober 2024 om 19.30 uur een bijeenkomst te organiseren in het Beauforthuis in Austerlitz over een onafhankelijke biologische en zaadvaste veredelingsketen voor de biosector.

Bijeenkomst 23 oktober met proeverij

Op 23 oktober organiseert Odin een avond over het opzetten van een onafhankelijke veredelingsketen. Boeren, veredelaars, winkeliers en consumenten zijn van harte uitgenodigd en kunnen deel nemen aan werkgroepen die deze keten samen vorm gaan geven. Ook is er een proeverij van zaadvast veredelde wortels met Edwin Nuijten van Stichting Zaadgoed. Sprekers op deze avond zijn Edith Lammerts van Bueren (emeritus hoogleraar biologische veredeling), Joris Kollewijn (biodynamische boer), Theo Boon (ontwikkelmanager zaadvaste rassen Odin) en Merle Koomans van den Dries (directeur Odin, foto).

Onafhankelijke biologische veredeling 

In de biobranche gaan steeds vaker stemmen op voor minder afhankelijkheid van grote zaadleveranciers en hun niet-biologische veredelingstechnieken. Odin werkt hier al aan op zijn boerderij De Beersche Hoeve. Daarnaast is Odin, samen met diverse biodynamische boeren, betrokken bij een veredelingsproject van wortels en uien van Stichting Zaadgoed. Ook heeft het bedrijf samen met kunstenares Claudy Jongstra en de IONA Stichting het fonds New Definitions opgericht, dat biologische veredelingsprojecten financiert. Met deze middelen en ervaring heeft het bedrijf een goede positie om een bijdrage te leveren aan een onafhankelijke biologische veredelingsketen voor de biologische sector.

Steeds grotere invloed gentech en hybridisatie

"De huidige veredeling van onze voedselgewassen is ontaard geraakt en wordt steeds kapitaalsintensiever door de groeiende invloed van technieken als gentech. En dat is al begonnen met de F1-hybriden" vindt Lammerts van Bueren. "Planten zo veranderen dat nateelt met zelfgewonnen zaad voor boeren moeilijk of onmogelijk wordt, staat voorop en dat zet een rem op diversiteit. En dat terwijl we voor een gezonde landbouw en voeding juist een grote diversiteit aan gewassen nodig hebben."

Veredeling deel van biologische keten

"We willen de veredeling echt deel uit laten maken van de biologische voedselketen", zegt Koomans van den Dries. "Ook de consument kan helpen, bijvoorbeeld door mee te doen aan smaaktesten om de beste rassen te selecteren. Uit die keten moet sowieso een vaste geldstroom komen voor de boerenveredelaars, zodat ze aan de ontwikkeling van vrije, robuuste en gentechvrije rassen kunnen werken. Daarom organiseren we deze avond op 23 oktober. Daarna willen we een avond voor professionals. En we gaan kijken hoe we zaadvaste gewassen zichtbaarder kunnen maken in onze winkels."

Geïnteresseerden voor deze avond kunnen zich opgeven via Odin.nl/activiteiten.

Deel deze pagina: mail

Diversen

Scorlewald, Schoorl: concerten, lezingen, workshops. Naar een...

Vacatures

Kindertherapeuticum Zeist zoekt een GZ-psycholoog en/of Orthopedagoog...

Diversen

Ademende verven en milieuvriendelijke werkwijze: Ecologisch...

Geef hier jouw advertentie op