Graankracht over graanvelden, granen, koolhydraten & ontwikkeling
Het nieuwe boek van Petra Essink, voedingskundige, werd op 28 juni 2025 gepresenteerd op biodynamische boerderij De Zonneboog in Lelystad. Het is getiteld Graankracht en gaat over graanvelden, granen, koolhydraten & ontwikkeling. Het werd een prachtige en hartverwarmende bijeenkomst met een deel van de 90 sponsoren die haar in staat stelden het boek te schrijven. Want het betekende ruim twee jaar ploegen & zwoegen.
Over de inhoud: Op een dag, lang geleden, begonnen mensen grassen te veredelen tot granen, zeven soorten in getal. Diep wortelend en hoog reikend, zonder omweg groeiend naar de zon. Mensen leerden granen telen, oogsten, vermalen en verwerken tot pap en brood. De granen werden tot basisvoeding. Wereldwijd. Ieder continent zijn eigen graan. Duizenden jaren voedde het graan ons. Én de aarde. Want de wortelstelsels en het graanstro zijn een lievelingsmaaltijd voor het bodemleven.
Tot de klad er een beetje in kwam. Dalende graanprijzen, verregaande raffinage en veredeling, veel chemie in de teelten, halmverkorting, genetische modificatie. En een groeiende groep mensen die problemen ervaart bij de vertering van (glutenrijk) brood en andere granen. Mensen dreigen te vergeten hoe belangrijk het graan is, voor henzelf en voor de aarde. Sommigen zien de granen als oorzaak van hun rommelende en verkrampte darmen.
Dit boek biedt een nieuwe manier kijken naar de kwaliteit van granen, brood en andere graanvoeding. En helpt je om uit te zoeken welk graan bij jou past. Inclusief bereidingstips die de verteerbaarheid van het graan kunnen verbeteren. En er is meer. Dit boek verbindt graanvoeding aan bewustzijnsontwikkeling, en betrekt daar de planeten bij. Je ontdekt de kracht van bio(dynamisch) en gifvrij geteeld graan. Een kracht die uitstijgt boven de losse voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Een kracht met de potentie om je in je kracht te zetten.
Rogier Scherpbier van Zonnespelt, een jonge en veelbelovende graanschoner en maler, ontving het eerste exemplaar. De sponsors ontvingen alvast hun exemplaar. De eerste reacties zijn enthousiast: 'fantastisch werk' (Mark), 'wat een geweldig en schitterend werk. Ook erg mooi, kunstzinnig en mooie foto's (Leo)'. 'Ik heb nog niet alles gelezen, maar toch een deel en het is superinteressant. Vooral het tweede deel brengt eyeopeners. (Nadia)', 'De problemen die er met voeding zijn in deze tijd worden in een breed kader gezet. Heel mooi dat je de betekenis van het graan in de ontwikkeling van de mens en de cultuur hebt beschreven. (Martine)'
Meer over de inhoud en het boek bestellen: klik hier.
Deel deze pagina: