Groeiend enthousiasme voor zaadvaste rassen
Het herfstnummer van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de Biodynamische Vereniging met Demeter-directeur Bert van Ruitenbeek als themaredacteur, heeft als thema: ‘Geef het leven door’ . Een van de artikelen gaat over het groeiend enthousiasme voor zaadvaste rassen, geschreven door Ellen Winkel. Biojournaal publiceert dit artikel in zijn geheel op haar website en daar is dit verder te lezen:
De steeds verder gaande monopolisering van zaadgoed, de patenten op natuurlijke planteigenschappen en de voorgenomen deregulering van gentech-technieken baren grote zorgen. Daartegenover staat dat er – weliswaar nog op kleine schaal – met veel enthousiasme gewerkt wordt aan het op de markt brengen van biologische, patentvrije, zaadvaste rassen. De aandacht voor deze meest natuurlijke wijze van het leven doorgeven groeit. Belangrijk voor een levende landbouwcultuur, voor behoud van agro-biodiversiteit en een onafhankelijker positie ten opzichte van de multinationals in zaden en chemie.
Zowel in Nederland als in Vlaanderen hebben telers de handen ineengeslagen om zelf zaden te vermeerderen (dus een gewas te telen met als doel zaad ervan te oogsten) en op de markt te brengen. Vanuit het Vlaams Netwerk Zelf Zaden Telen, dat sinds 2010 bestaat, is negen jaar later VzW Vitale Rassen opgericht, met Greet Lambrecht van de Akelei in het Vlaamse Schriek als drijvende kracht. In Nederland ging in 2017 Coöperatie De Zaderij van start op initiatief van onder andere Tineke Alberts van boerderij Zonneliefde en veredelaar Jan Velema. Beide organisaties vinden het belangrijk om zaadvermeerdering en selectie weer terug te brengen in boerenhanden en bij te dragen aan een groeiende genetische diversiteit, door oude rassen in stand te houden en ook nieuwe te ontwikkelen.
Daarbij gaat het om tuindersselecties en zaadvaste rassen van groenten, bloemen en kruiden, die via klassieke veredeling door kruisen en selecteren zijn ontstaan. Als je van zaadvaste rassen het zaad oogst en opnieuw uitzaait, krijg je planten met ongeveer dezelfde eigenschappen als hun ouders. Als je zaad van F1-hybride rassen (die via inteelt van twee verschillende ouderlijnen worden ontwikkeld) opnieuw uitzaait, hebben de nakomelingen heel verschillende eigenschappen, dus zijn deze rassen niet geschikt voor nateelt.
Dit artikel verscheen in Dynamisch Perspectief. Het herfstnummer is in zijn geheel online te lezen via www.bdvereniging.nl/actueel/dynamisch-perspectief/archief/
Deel deze pagina: