Header achtergrond

Grote problemen bij Kraaijbeek en Kraaybeekerhof

‘Bij vonnis van de Rechtbank Midden-Nederland d.d. 11 juni 2019 is Landgoed Kraaybeekerhof B.V. in staat van faillissement verklaard. De onderneming van Landgoed Kraaybeekerhof B.V. is per 3 juli 2019 overgenomen door Better Future B.V. De activiteiten zijn evenwel vooralsnog gestaakt. Wij hopen u spoedig te kunnen informeren over de plannen en ontwikkelingen op het Landgoed.’ Deze onheilstijding brengt de website van Stichting Kraaybeekerhof in Driebergen en vervolgt: ‘Let op! Stichting Kraaybeekerhof met Kraaybeekerhof Academie, de zelfoogsttuin en landwinkel blijven onveranderd actief op het Landgoed. De Stichting is niet betrokken bij het faillissement.’ Dit verduidelijkt ook de nieuwsbrief van Kraaybeekerhof van augustus.

Landgoed Kraaybeekerhof B.V. is eind 2008 opgericht door Stichting Onroerend Goed Kraaybeekerhof (SOGK) en werd in 2010 verkocht aan Stichting Kraaybeekerhof. Deze B.V. exploiteerde het landgoed met alles wat erop gebeurde. De grond is in eigendom van Stichting Grondbeheer, maar het onroerend goed is, zoals de naam al zegt, van SOGK. De verkoop in 2010 veroorzaakte bij de B.V. een flinke schuld aan SOGK. In de loop der jaren zou die schuld door de B.V. moeten worden vereffend, maar dat lukte onvoldoende. Sinds een bestuurswijziging bij SOGK in 2016 was dit een probleem, de situatie werd niet langer acceptabel gevonden. Dit voorjaar barstte de bom en moest de B.V., die acht personeelsleden in dienst had, faillissement aanvragen.

Hoe het nu verder moet, is nog onduidelijk. Op het landgoed zijn ook Stichting Demeter en Stichting Grondbeheer gevestigd. Vooral het restaurant en de vergaderlocatie zijn getroffen. Niet de lesgebouwen van de academie, Wilg en Walnoot, die buiten lesuren kunnen worden gehuurd.

Iets soortgelijks speelt zich gelijktijdig af met de 79 sociale huurappartementen van het naastgelegen Woonoord Kraaijbeek in Driebergen. Deze zijn eigendom van zorgorganisatie Warande, die eind 2015 fuseerde met de vorige eigenaar Antroz in Zeist en zo ook eigenaar werd van Valckenbosch en het Leendert Meeshuis. In juni werd bekend dat Warande Kraaijbeek wil verkopen. Het ruim veertig jaar oude appartementencomplex zou hoognodig gerenoveerd moeten worden, maar de daarvoor benodigde vijf miljoen euro heeft Warande niet. De gemeente gaat akkoord met de verkoop als het antroposofisch karakter van Kraaijbeek behouden blijft. Een potentiële koper zou volgens Warande woningcorporatie Heuvelrug Wonen zijn.

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op