Header achtergrond

Het fenomeen ontwikkelingsgemeen-schap Sekem in Egypte

Sekem is een inspirerend voorbeeld van duurzame ontwikkeling voor de wereld, waarin de “economy of love” toegepast wordt: 10% van de bedrijfsopbrengst wordt besteed aan sociale en culturele ontwikkeling. In 1977 startte deze ontwikkelingsgemeenschap 60 km ten noordoosten van Cairo. Nu ligt daar een bloeiend biodynamisch landbouwbedrijf omringd door scholen, bedrijven, een medisch centrum en met een universiteit voor duurzame ontwikkeling in Caïro.

Achthonderd kleine boerenbedrijven zijn als toeleveranciers in een BD-federatie verenigd. SEKEM biedt aan ca. 2000 mensen werk, heeft in veel opzichten een voorbeeldfunctie in Egypte en inspireert andere initiatieven in het Midden-Oosten en Afrika.

Intussen groeit SEKEM door: in de oase Wahaat El-Bahareya 300 km ten zuidwesten van Caïro is SEKEM in 2019 een volgend project gestart om 63 ha. woestijngrond te cultiveren. De biodynamische kruidenteelt draait daar al volop. Een tweede vrijeschool maakt onderdeel uit van de nederzetting. In deze structureel arme regio is goed en bereikbaar onderwijs een grote verrijking voor de kinderen en hun families.

Van 28 april t/m 8 mei 2024 organiseert Vriendenkring Sekem weer een studiereis om het prachtige SEKEM-initiatief te leren kennen. Tijdens deze studiereisreis maak je kennis met de belangrijkste facetten van dit succesvolle project. Klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor een korte impressie over “het wonder in de woestijn”.

Foto: Michiel Wijnbergh

Deel deze pagina: mail

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op