Het vierjarige leerplan van De Wervel leeft weer op
Heliodore is een driejarige parttime-opleiding tot kunstzinnig therapeut die in januari 2024 is gestart in Haarlem. In januari 2025 start de tweede groep. Initiatiefnemers van de opleiding zijn Marijke de Vries en Peter Kapenga. In Motief, het ledenblad van de Antroposofische Vereniging, vertelt Marijke over deze opleiding (overigens is de naam kunstzinnige therapie niet meer gangbaar, tegenwoordig heet deze therapievorm vaktherapie):
Ik ben kunstzinnig therapeut en heb mijn vierjarige opleiding gevolgd bij Academie de Wervel. Toen deze opleiding in 2009 ter ziele ging, werd me meteen duidelijk dat een enorme schat aan kennis en ervaring verloren zou gaan. Er bestaat sinds 1992 een HBO-opleiding voor kunstzinnige therapie aan Hogeschool Leiden en ook daar heb ik gestudeerd, maar de insteek is anders. Ik heb veel nascholing gegeven aan afgestudeerden van die HBO-opleiding en in mijn beleving is er een gat ontstaan: er is in de opleiding minder ruimte voor het puur doen en ervaren van kunstzinnige therapie vanuit een antroposofische basis. Een opleiding aan het HBO moet voldoen aan allerlei eisen en heeft een theoretische, bijna wetenschappelijke benadering. Waardevol, maar anders. De Wervel was een ervaringsgerichte opleiding, waarbij zelfs zo weinig mogelijk gesproken werd. Heliodore is tachtig procent doen en twintig procent theorie. Kunstzinnig bezig zijn en de weg vinden naar je innerlijke kern door verschillende kunstzinnige technieken, dat is iets wat je moet doorvoelen en doorleven, denken wij.
Via mijn man, Peter Kapenga, heb ik kennis gemaakt met antroposofie en met De Wervel. Peter had al ervaring opgedaan met kunstzinnige therapie en met de werkwijze van De Wervel via zijn toenmalige vriendin. Dat we nu samen de fakkel hebben overgenomen voelt heel bijzonder. We zijn heel verschillend, maar vullen elkaar goed aan. Peter heeft naast veel kennis over antroposofie meer een zakelijke achtergrond en ik een kunstzinnige. Het heeft ons al met al tien jaar gekost om de start van Heliodore voor te bereiden. Vijf jaar na zijn pensioen, en daarmee het einde van De Wervel, hebben we de oud-directeur van de Wervel, Don van Zantwijk, opgezocht om hem te spreken over een vervolg. Hij vertelde ons toen al vijf jaar te hebben gewacht tot er iemand op de stoep zou staan voor opvolging. Hij was dus gelukkig met onze komst. Het gehele vierjarige leerplan hebben we doorgewerkt, in vijf jaar tijd. We wilden met Don als een soort van supervisor tot een nieuwe, parttime, driejarige versie komen die een goede vertaling zou zijn naar de 21e eeuw. We zijn speciaal voor de opleiding verhuisd naar een geschikte woning om een prettige opleidingsplek te creëren met daarbij een groot atelier en studieruimte en een groene omgeving waar je goed kunt wandelen tussen de lessen door.
Deel deze pagina: