Header achtergrond

Hoe begin je zonder geld een landbouwbedrijf in Nederland?

Beluister het verhaal van Wouter en Kathinka Kamphuis, die in 2009 op een creatieve manier hun eigen boerderij begonnnen: ’t Leeuweriksveld in Emmen. Met steun van klanten en sympatisanten en hun zelf opgerichte stichting Mensen voor de Aarde realiseerden zij deze biodynamische boerderij met abonnementenverkoop en een boerderijwinkel. Zij zien het wettelijk afschaffen van de handel in grond als dé cruciale voorwaarde voor het gezond worden van de hele Nederlandse landbouw, en vertellen graag hoe zij daarvoor alvast de eerste stappen hebben gezet.

In Nederland is het momenteel zo dat, wie boer wil worden, ofwel een boerderij moet erven ofwel veel geld moet meebrengen. Het is aan ons allemaal om hier verandering in te brengen, vinden Wouter en Kathinka Kamphuis. “In de gezonde samenleving van de toekomst moet elke goede boer op grond van zijn capaciteiten aan een boerderij kunnen komen en daarmee een goed inkomen verwerven.”

’t Leeuweriksveld is een gemengd biodynamisch bedrijf op zes hectare grond, met als zwaartepunt de teelt van vollegrondsgroente voor abonnementen en boerderijwinkel. De door Wouter en Kathinka opgerichte stichting Mensen voor de Aarde is eigenaar van de helft van de grond, en zal de rest van de boerderij ook verwerven. Inmiddels zijn nog drie andere projecten aangesloten bij Mensen voor de Aarde.

Tijdens de avondklas van opleiding Warmonderhof op 29 februari 2024 vertelt Wouter hoe hij en zijn vrouw hun samenleving van de toekomst zien, en hoe dit financieel gerealiseerd kan worden. Hun stichting Mensen voor de Aarde heeft twee ‘negatieve’ doelen. Ten eerste: grond aan het handelsverkeer onttrekken en afwaarderen naar nul euro. Ten tweede: zichzelf zo spoedig mogelijk overbodig maken. Wouter ziet het wettelijk afschaffen van de handel in grond als dé cruciale voorwaarde voor het gezond worden van de hele Nederlandse landbouw. Landbouwgrond kan dan alleen nog tijdelijk eigendom worden van diegene die op dat moment de beste boer is voor die plek.

Door het zo aan te pakken, zal Nederland er minstens 400.000 boeren bij krijgen, die zonder uitzondering goede landbouw bedrijven, en die allemaal ongeveer het gemiddelde inkomen per uur verdienen. Op dit moment is dat in Nederland € 45. “Zolang de staat het nog niet doet, zullen wij het zo goed mogelijk zelf moeten realiseren. Uiteindelijk moet het eigendomsrecht fundamenteel vernieuwd worden: in een gezonde economie kan alleen aan werkelijke inspanningen van mensen een prijskaartje hangen”, aldus Wouter.

Voor de avondklassen is het nodig om vooraf aan te melden. Dit kan per mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voorafgaand aan de avond ben je van harte welkom om 18.00 uur voor een voedzame avondmaaltijd in de Hofzaal van Warmonderhof. Onze koks bereiden eten zoveel mogelijk met producten van eigen erf, altijd biologisch of biodynamisch. De avondklas zelf start om 19:30 uur en vindt plaats in de Hofzaal: Wisentweg 12 in Dronten..

Warmonderhof Avondklassen zijn momenten van inspiratie, ontmoeting en verdieping op het gebied van landbouw, zorg, voeding, antroposofie en ondernemerschap. De avondklassen worden gehouden voor boeren, burgers en studenten. Avondklassen werken met het betaal-wat-je-het-waard-vindt-concept.

Deel deze pagina: mail

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op