Header achtergrond

Honderd jaar antroposofische zorg in 2020

Wat heeft de antroposofische zorg nu te bieden?

In 1920 werd de eerste cursus voor artsen gehouden door Rudolf Steiner en gingen de eerste antroposofische praktijken van start. In een eeuw tijd is er een wereldwijde antroposofisch medische beweging ontstaan, met artsenpraktijken, therapeutica en klinieken, met name ook in derdewereldlanden zoals Brazilië, India en Oost-Azië.

Dit jaar wordt in de antroposofisch medische wereld het honderdjarig bestaan gevierd. Niet alleen met een feestje met de blik op het verleden, maar vooral ook door de vele manieren waarop de antroposofische zorg aan de huidige gezondheidsvragen kan bijdragen. Zoals:

  • Zorg tijdens zwangerschap en geboorte en voor het kleine kind (CARE 1)
  • Behandeling en preventie van infectieziektes en voorkomen van antibioticaresistentie, bijvoorbeeld bij bovenste luchtweginfecties, oorontstekingen, luchtweg- en urineweginfecties (CARE 2)
  • Behandeling en begeleiding bij angst, trauma en depressie (CARE 3)
  • In de oncologie (CARE 4)
  • In de palliatieve zorg (CARE 5)

Hiermee wil de antroposofische zorg ook zichtbaar worden voor geïnteresseerde artsen, verpleegkundigen en therapeuten die nog niet antroposofisch werken.

De activiteiten in Nederland zullen in 2020 in het teken hiervan staan. Met Open Dagen in therapeutica en in universiteitssteden een programma speciaal om (medisch) studenten te interesseren. Ook wordt er een nieuwe Nederlandse film over de antroposofische zorg gemaakt. Er komt een internationaal congres over de resultaten van wetenschappelijk onderzoek inzake antroposofische zorg en mogelijk een speciale bijdrage aan het ECIM (European Integrative Medicine Congres) congres in London.

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op