Header achtergrond

Honderd jaar antroposofische zorg in 2020

Wat heeft de antroposofische zorg nu te bieden?

In 1920 werd de eerste cursus voor artsen gehouden door Rudolf Steiner en gingen de eerste antroposofische praktijken van start. In een eeuw tijd is er een wereldwijde antroposofisch medische beweging ontstaan, met artsenpraktijken, therapeutica en klinieken, met name ook in derdewereldlanden zoals Brazilië, India en Oost-Azië.

Dit jaar wordt in de antroposofisch medische wereld het honderdjarig bestaan gevierd. Niet alleen met een feestje met de blik op het verleden, maar vooral ook door de vele manieren waarop de antroposofische zorg aan de huidige gezondheidsvragen kan bijdragen. Zoals:

  • Zorg tijdens zwangerschap en geboorte en voor het kleine kind (CARE 1)
  • Behandeling en preventie van infectieziektes en voorkomen van antibioticaresistentie, bijvoorbeeld bij bovenste luchtweginfecties, oorontstekingen, luchtweg- en urineweginfecties (CARE 2)
  • Behandeling en begeleiding bij angst, trauma en depressie (CARE 3)
  • In de oncologie (CARE 4)
  • In de palliatieve zorg (CARE 5)

Hiermee wil de antroposofische zorg ook zichtbaar worden voor geïnteresseerde artsen, verpleegkundigen en therapeuten die nog niet antroposofisch werken.

De activiteiten in Nederland zullen in 2020 in het teken hiervan staan. Met Open Dagen in therapeutica en in universiteitssteden een programma speciaal om (medisch) studenten te interesseren. Ook wordt er een nieuwe Nederlandse film over de antroposofische zorg gemaakt. Er komt een internationaal congres over de resultaten van wetenschappelijk onderzoek inzake antroposofische zorg en mogelijk een speciale bijdrage aan het ECIM (European Integrative Medicine Congres) congres in London.

Vraag & aanbod

Cursus & opleiding
Za 27 januari. Grote Open Dag Warmonderhof. 10.00 - 14.00 uur. Kom alles te weten over de opleidingen. Met rondleidingen, informatiesessies en meer. Info + aanmelden: aereswarmonderhof.nl/contact/aanmelden-open-dagen
Cursus & opleiding
Zit er een leraar in jou? Ontdek het tijdens de open dag vrijeschool Pabo op zaterdag 16 december 2023 of zaterdag 3 februari 2024. www.hsleiden.nl/vrijeschool-pabo
Diversen
Ademende verven en milieuvriendelijke werkwijze: Ecologisch schildersbedrijf Rob van Ede. www.schildersbedrijfrobvanede.nl/
Geef hier jouw Vraag & aanbod op