Header achtergrond

Honderd jaar heilpedagogiek en sociaaltherapie

Dit jaar bestaat de heilpedagogie en sociaaltherapie (verstandelijk gehandicaptenzorg, of beter: zorg voor mensen met een beperking vanuit een antroposofische inspiratie) honderd jaar. Om dit te vieren wordt op 19 en 20 oktober 2024 een feestconferentie gehouden in OlmenEs in Appelscha (Friesland).

OlmenEs is een gemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking centraal in Noord Nederland. Antroposofie is daarbij de basis. Zij bieden zorg, begeleiding en ondersteuning bij het samen wonen, samen werken en samen leven. Voor hen is de persoonlijkheid van de bewoner leidend, niet zijn beperking. Op de website staat dit vermeld, net als het volgende:

Binnen de sociaaltherapie en heilpedagogiek bestaat een gedegen traditie van conferenties, waarin we kennis en ervaringen willen delen met elkaar. Deze conferentie voor medewerkers maakt deel uit van ons eeuwfeest, evenals de bewonersconferentie in België, die in juni plaats heeft gevonden. OlmenEs wil dit gedenkwaardige moment graag faciliteren. Maar wij staan open voor (inhoudelijke) bijdragen van iedereen uit het werkveld. Voelt u vrij om hierover contact op te nemen met de organisatie.

In de afgelopen 100 jaar heeft de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking vanuit de antroposofische mensvisie zich sterk ontwikkeld. Soms met de maatschappelijke stroom mee, soms dwars er tegenin. Maar de essenties van antroposofische zorg bleven altijd overeind en voelbaar. De werkwijze Camino heeft deze essenties op een eigentijdse manier beschreven. De hele mens ontdekken, met hem/haar de ontmoeting aangaan en samen actief worden staat daarbij centraal.

Het vasthouden aan wat voor ons de antroposofische zorg is, het werken vanuit deze essenties, biedt ons voor de komende 100 jaar nog heel veel ontwikkelingsmogelijkheden. En niet alleen voor de antroposofische zorg, maar ook voor jou als begeleider en als mens. Vanuit de essenties van Camino als onderlegger gaan we in de conferentie met elkaar verder op onderzoek. Vanuit ontmoeting en inspiratie gaan we op reis. Wat komen we tegen? Wat hebben we nodig? Wat stop jij in je rugzak?

De conferentie is van zaterdag 19 oktober 14.00 tot zondag 20 oktober 14.00. Het is mogelijk al een avond eerder (dus vrijdag 17 oktober vanaf 18.00) aan te komen. Deze extra overnachting is voor verre reizigers, bosliefhebbers en ieder ander die graag gebruik maakt van deze mogelijkheid. Dit kost u niets extra, maar u zult tot aan de start van de conferentie wel zelf in uw catering moeten voorzien. Zie voor meer details de website.

Deel deze pagina: mail

Geef hier jouw advertentie op