Header achtergrond

Honey Highway met een bijzonder concert van Xavier Rudd

Honey Highway is het initiatief van Deborah Post. Op haar website wordt verteld hoe haar initiatief is ontstaan:

In 2012 – het jaar van de bij – las Deborah Post het boek De Bijen van Rudolf Steiner. Toen zij de laatste bladzijde van dit boek dichtsloeg, keek zij om zich heen en realiseerde zich dat wat Steiner 100 jaar geleden voorspeld had, zich nu aan het voltrekken was. Namelijk: het uitsterven van de bijen door monocultuur, grasland en land- en tuinbouw gif.

Deborah voelde dat zij voor de bijen (en daarmee ook de mensen) op moest komen. Zij volgde een cursus biologische dynamische landbouw en een imkercursus om het probleem van de bijen te begrijpen. En kreeg dat jaar ook haar eerste eigen bijenvolk bij Op Hodenpijl. Zo leerde zij niet alleen ‘van papier’ hoe slecht het met de bijen ging, maar toen haar bijenvolk het niet redde en stierf middenin de zomer terwijl zij dacht dat alles bloei stond. Maar alles was gras. Toen voelde zij ook echt dat actie NU geboden was.

Op 1 km van Op Hodenpijl werd er gewerkt aan de (opening van) de nieuwe Rijksweg A4 Delft-Schiedam. Dat was de plek waar Deborah haar eerste 6 hectare wilde bloemenberm voor de bijen heeft ingezaaid. Het kostte 1 jaar om dat voor elkaar te krijgen.

Deborah organiseerde 13 BIJendiners om biodiversiteit hoger op de agenda te krijgen in Nederland, met bestuurders van Ministerie, Provincies, Prorail, Waterschappen, ondernemers, grote bedrijven, natuurorganisaties. Hierbij was Felix Rottenberg gespreksleider en het resultaat is dat het eerste project A4 Delft-Schiedam Honey Highway navolging heeft gekregen door heel Nederland. A4 Honey Highway is gerealiseerd in samenwerking met Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland, wegenbouwers en gemeente Midden-Delfland en werd landelijk nieuws via NOS en Telegraaf. Dit was de start van Honey Highway.

Honey Highway is gevestigd op Op Hodenpijl. En dat is niet toevallig. Dit is de uitgelezen plek om mensen kennis te laten maken met de bijen en wat biodiversiteit ons te bieden heeft. Daarnaast kun je op Op Hodenpijl ook heerlijk biologisch eten en kan Honey Highway grote groepen mensen ontvangen in de kerk of heerlijk buiten op het landgoed.

‘Follow the sun’ van Xavier Rudd is het lijflied van Honey Highway. Woensdag 14 augustus trad Xavier Rudd op bij Op Hodenpijl. Xavier Rudd was meteen verkocht toen hij over Honey Highway hoorde. Hij stemde dan ook direct in met een optreden. Ook de kerk, tuinen en de biologische boerderij op het landgoed van Op Hodenpijl spraken hem erg aan.

De website Rodi legt uit dat Xavier een multi-instrumentalist is, die met zijn magische klanken van akoestische gitaar, mondharmonica, didgeridoes en slaginstrumenten betoverend concerten geeft. Zijn liedjes gaan over spiritualiteit, over de wonderlijke natuur om ons heen. En als Australiër ook over de rechten van inheemse Australiërs. Xavier brak wereldwijd door met het lied “Follow the Sun”, treedt op op grote festivals als Glastonbury, Pinkpop en Rock Werchter en inspireert de wereld met zijn muziek. En zijn overgrootvader kwam bovendien uit Nederland!

Xavier Rudd: “Veel van mijn vrienden houden bijen en als ik niet zo vaak onderweg was, was ik er zelf ook aan begonnen. Het zijn zulke bijzondere dieren. De inheemse bijen van Australië steken niet. De honing is iets bitterder dan de Europese honing, maar erg smaakvol. Het mondstuk van mijn didgeridoo’s zijn overigens gemaakt van bijenwas en die is zwart van kleur.”

Foto: Jelle Gardien

Deel deze pagina: mail

Geef hier jouw advertentie op