Header achtergrond

In herinnering: Jan Diek van Mansvelt

Ellen Winkel schrijft namens de Biodynamische Vereniging, Stichting Demeter, Warmonderhof, BD Grondbeheer, Louis Bolk Instituut en de Antroposofische Vereniging op de website van de eerste over het verscheiden van Jan Diek van Mansvelt:

Inspirator, onderzoeker, dwarsdenker en wegbereider voor de biodynamische landbouw Jan Diek van Mansvelt (1 februari 1943-22 juli 2024) is maandag in alle rust gestorven.

“Geen tranen, maar vreugdevol naar huis”, schreef Jan Diek van Mansvelt zelf over zijn naderende overlijden. Het tekent zijn positieve levenshouding, die voor hem zo kenmerkend was bij de vele, vele rollen die hij binnen de biodynamische beweging heeft vervuld. Hij was een grote verbinder en inspirator, als directeur van Warmonderhof (1975), als medeoprichter van het Louis Bolk Instituut (1976), als Bijzonder Hoogleraar Alternatieve Landbouw in Wageningen (1981), als voorzitter van de IFOAM (1988), de Biodynamische Vereniging (1996) en BD Grondbeheer (2006), als schrijver en in vele andere rollen en posities in binnen- en buitenland.

Als kind van antroposofische ouders at hij in de jaren 50 al biodynamische producten die met de Loverendale-bus aan huis werden bezorgd. Van huis uit kreeg hij mee dat je dingen wel kunt opdelen in kleine stukjes om ze te onderzoeken, maar dat je die stukjes wel altijd weer bij elkaar moet brengen, vertelde hij in een interview: “Je moet ze weer heel maken.” Zijn vader was arts – een heelmeester – en zijn moeder kon als geen ander mensen en meningen bij elkaar brengen, als een ‘sociale heelmeester’. In zijn levensloop heeft Jan Diek dit samenbrengen en heel maken overal meegedragen, waarmee hij tegen de stroom in ging; tegen de tijdgeest van steeds verder gaande specialisatie en polarisatie in.

Lees verder op de website van de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw.

De foto van Jan Diek van Mansvelt is uit 1981 en gemaakt door Anno Huidekoper, www.annohuidekoper.nl.

 

Deel deze pagina: mail

Diversen

Scorlewald, Schoorl: concerten, lezingen, workshops. Naar een...

Geef hier jouw advertentie op