Header achtergrond

Is de organisatie van de vrijescholen nog passend?

‘Nieuwe directeur voor BVS-schooladvies’, laat de Vereniging van vrijescholen in 2019 weten op haar website:

‘Per 1 januari 2020 neemt Hans Passenier afscheid als directeur van BVS-schooladvies. Hij wordt opgevolgd door Elard Pijnaken, die op dit moment rector is op het Marecollege in Leiden.

Precies tien jaar terug startte Hans Passenier als directeur van de Begeleidingsdienst voor vrijescholen in Driebergen. Onder zijn aanvoering werd enkele jaren geleden de naam aangepast naar BVS-schooladvies en verhuisde de onderwijsadviesdienst naar Bedrijvenparc Vondelparc en Rudolf Magnus in Utrecht (zie foto bovenaan dit bericht). BVS-schooladvies groeide de laatste jaren uit tot een bekende organisatie binnen de vrijeschoolbeweging, die tal van ondersteunende diensten en producten voor vrijescholen vervaardigde. Een ontwikkeling die gepaard ging met een toenemende belangstelling voor het vrijeschoolonderwijs.

Passenier schrijft op de website van BVS-schooladvies: “Er staan nu flink wat nieuwe uitdagingen te wachten. Dat was voor mij het moment om na te denken over de volgende stap. Uiteindelijk heb ik besloten om per 1 januari 2020 het stokje als directeur/bestuurder over te willen dragen. De raad van toezicht en medewerkers van BVS-schooladvies hebben in de afgelopen tijd een intensief proces gevolgd en hebben uiteindelijk Elard Pijnaken gevonden als opvolger.” Hans Passenier blijft in de toekomst betrokken bij BVS-schooladvies in een adviseursrol bij inhoudelijke trajecten.’

In dit kader wordt er maart komend jaar een conferentie georganiseerd over de organisatie van vrijescholen in België en Nederland de komende honderd jaar. BVS-schooladvies schrijft hierover op de website:

‘IMO en BVS-schooladvies en de Pedagogische Begeleidingsdienst van de Steinerscholen in Vlaanderen hebben de afgelopen periode een klein onderzoek gedaan naar de vraag: “Past de organisatie van de vrijescholen die in de afgelopen decennia is ontstaan bij het onderwijs dat we willen geven?”

Om dit onderwerp met elkaar te bespreken en te verkennen organiseren we op 13 maart 2020 in landgoed Zonheuvel in Doorn een conferentie. (…)

De conferentie krijgt ook een internationaal tintje: IMO-organisatieadviseurs Ronen Hahn uit Israël en Jutta Hodapp uit Duitsland vertellen over de interessante ontwikkelingen van de groei van het vrijeschoolonderwijs in deze landen. Wat kunnen we van die situatie leren? Hoe is het in België en hoe in Nederland? Een aantal directeuren delen in workshops hun ervaringen met ons.’

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Geef hier jouw advertentie op