Header achtergrond

Kern van de antroposofische gezondheidszorg

De website van de Academie Antroposofische Gezondheidszorg bevat een manifest over antroposofische gezondheidszorg. Maar eerst wordt beschreven wat de academie zelf is:

De academie verzorgt scholingen voor professionals in de gezondheidszorg op (post)academisch en (post)HBO-niveau. De academie maakt zo deel uit van het veld van antroposofische gezondheidszorg. Antroposofie gaat over gezond verstand. Het is een breed referentiekader. Want antroposofie betekent: aandacht voor het geheel. Voor je lichaam, je ziel, je geest én voor je manier van leven. Alles hangt immers samen.

Dan volgt het manifest:

Je bent meer dan alleen je lichaam

Natuurlijk ben je meer dan wat botten, spieren en zenuwen met een velletje eromheen. Veel mensen maken al het onderscheid tussen lichaam en ziel. Een antroposofische zorgverlener betrekt er nóg twee aspecten bij; namelijk vitaliteit (je zelfherstellend vermogen) en spiritualiteit of zingeving. Zaken die je met het blote oog niet kunt zien. Maar die er wel degelijk toe doen. Net zoals je liefde niet kunt zien, maar wel weet dat die er is.

Een klacht is meestal een waarschuwingssignaal

In de antroposofische zorg worden klachten en symptomen beschouwd als een waarschuwingssignaal van je lichaam. Jouw lijf ‘vertelt’ wat er loos is. Zie het als een waarschuwingslampje in je auto; als dat knippert ga je toch niet het lampje repareren, maar op zoek naar de oorzaak? Het vermogen van jouw lichaam om oorzaken aan te wijzen is vaak groter dan wordt gedacht. Luister ernaar en doe er wat mee.

Beter worden door ontwikkeling

Een antroposofische zorgverlener heeft interesse in jouw levensverhaal. Want waar je ook voor komt, je bent altijd in ontwikkeling. Jouw klacht, syndroom of ‘aanleg’ heeft invloed op jouw proces. En biedt je dus ook een kans. Wat kun je ervan leren? Welke kant groei je op? Hoe leef je daarmee?

Gewoon gezonde zorg

Antroposofische zorg staat voor een duurzame kijk op zorg. En dat is eigenlijk gewoon gezonde zorg. Dus: niet alleen symptomen bestrijden, maar kijken naar jou als geheel. Jij bent immers uniek. Wie ben je? Waar sta je? Wat zijn je talenten en je mogelijkheden? Hoe zien je leefklimaat en je voeding eruit? Waar wil je heen? Wat heeft aandacht nodig? En vooral, hoe kun je jezelf verder helpen?

Klik hier voor het hele manifest >

Deel deze pagina: mail

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op