Header achtergrond

Kijktip: Zembla met Het Kippenexperiment

Kijktip op donderdag 22 oktober 2020 bij BNNVARA om 20.25 uur op NPO 2: onderzoeks-televisieprogramma Zembla met Het Kippenexperiment. Herhaling op donderdag 29 oktober om 09.30 uur op NPO2. Of kijk via Uitzending gemist of NPO Start.

Arts-onderzoeker Machteld Huber en directeur van Stichting Demeter, Bert van Ruitenbeek, die destijds betrokkenen waren bij het kippenonderzoek, komen aan het woord. Tevens gaat Zembla langs bij biodynamisch melkveebedrijf Maatschap van Deinum in Friesland.

In 2005 geeft het ministerie van Landbouw een groep vooraanstaande wetenschappers de opdracht om het eens goed uit te onderzoeken: is biologisch eten nu wel of niet gezonder? Ze zetten een grootschalige proef op met kippen. De helft van de kippen krijgt biologisch voer, de andere beesten krijgen ‘gangbaar’ geteeld voer. Zembla ontdekt dat als de presentatie van het rapport nadert, er een conflict ontstaat over de uitkomsten van het onderzoek, waarin de top van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen een opmerkelijke rol spelen.

De presentatie moet anders, conclusies worden aangepast. De uitkomst: de biologisch gevoerde kip is niet gezonder. Wat is hier gebeurd? Voor het eerst vertellen hoofdrolspelers wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. Zembla onderzoekt het kippenexperiment.

Zie ook https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/het-kippenexperiment

Update 22 oktober 2020:

Demeter Nederland schrijft vandaag op haar Facebookpagina:

‘De doofpot is geopend … Is biologische voeding gezonder? Arts-onderzoeker Machteld Huber vond wetenschappelijke aanwijzingen dat biologische voeding de weerstand verbetert. Zij werd echter gechanteerd en moest haar onderzoeksconclusie aanpassen. Lees haar verhaal in Volkskrant of kijk vanavond naar Zembla. Mede dankzij Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, komt dit verhaal eindelijk naar buiten!’

Pieter Hotse Smit sprak Machteld Huber voor de Volkskrant hierover. Vandaag verscheen zijn artikel Onderzoeker: ‘Na chantage paste ik conclusie over biologisch voedsel aan’ op de website van de Volkskrant. Daarin staat onder andere:

‘“Ik moest zeggen: wij kunnen geen conclusies trekken”, zegt de inmiddels gepensioneerde Machteld Huber. Zij werkte destijds voor het Louis Bolk Instituut, dat erom bekend staat voor biologische landbouw te zijn. Volgens Huber bleek uit het onderzoek dat er “aanwijzingen zijn” dat biologisch voedsel gezonder is. Een claim die, naast voordelen voor dier en natuur, geregeld wordt gehoord vanuit de biologische sector, maar die nog altijd niet wetenschappelijk is hard gemaakt.’

Deel deze pagina: mail

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Geef hier jouw advertentie op