Letterlijk proeven hoeveel verschillen in smaak er zijn
Maandagmiddag 22 juli ontmoetten enthousiaste telers, koks en consumenten elkaar op de biodynamische groentekwekerij Eko-Logisch. De Levende Zadenbank organiseerde deze middag met als doel meer diversiteit in de winkel en op ons bord.
Edith Lammers van Bueren, emeritus hoogleraar biologische plantveredeling: “Het is erg stimulerend om letterlijk te proeven hoeveel verschillen in smaak er zijn bij een gewas als komkommer of bonen. Je beseft nog weer eens te meer hoe verarmd ons voedsel is geworden!”
Lian Tan, voorzitter van Stichting Herenboeren Groene Hart: “Met verbazing zag ik de veelheid aan komkommer-, sperzieboon- en snijbonenrassen op de proeverij tafels staan. Het verrassende was dat niet één hetzelfde smaakte. Ik ga in de winkel beter opletten, vragen welk ras het is en vertel het door aan mijn familie, vrienden, kennissen en iedereen die het horen wil.”
Sander Sanders: “Geweldig wat jullie met deze campagne hebben gepresteerd! Ik vond het een uitstekende middag, hopelijk niet de laatste keer.”
Irma Lok van De Zaderij: “Wat is het toch tof dat er al zoveel gebeurt en zoveel mensen zich betrokken voelen bij het belang van zaadvaste biologische rassen. Het leeft! Laten we nog meer samenwerken en elkaar nog meer versterken. Dat is goed voor de aarde en ons allemaal.”
De hoge opkomst en inspirerende uitwisseling tussen de bezoekers zorgden voor een bijzondere middag die naar (nog) meer smaakt.
Caring Farmers, De Zaderij en Stichting Zaadgoed startten samen de campagne Levende Zadenbank en streven ernaar dat steeds meer telers, veredelaars, vermeerderaars en ook consumenten kiezen voor reproduceerbare zaadvaste rassen. Zonder patenten, dus vrij te gebruiken door biologische telers. Het doel is meer vitale robuuste gewassen die tegen een stootje kunnen en tegelijkertijd zorgen voor meer agro-biodiversiteit. Biologisch veredelde zaadvaste rassen bieden de boer de mogelijkheid om in een ras verder te selecteren.
Lees meer bij Zaadgoed
Foto: Sabine Grootendorst
Deel deze pagina: