Header achtergrond

Machteld Huber: Goede voeding sterkt je lichaam én je geest

In de Jubileumspecial van Demeter Magazine 1924-2024, ter ere van 100 jaar biodynamisch, verscheen een uitvoerig artikel van Machteld Huber over hoe zij in haar leven heeft leren omdenken over ziekte en gezondheid onder de titel Goede voeding sterkt je lichaam én je geest.. Sla speelt daarin een belangrijke rol, vandaar de foto.

Als arts wist Machteld Huber (1951) veel over ziektes. Maar toen ze zelf ziek werd, vertelde haar gevoel nog een ander verhaal. In haar zoektocht ontdekte ze dat voeding meer is dan ‘brandstof die je tankt’. Ze vertelt hoe ze in de loop der jaren, meekijkend met biodynamisch landbouwonderzoek, ging inzien hoe belangrijk ‘goede voedingskwaliteit’ is voor de gezondheid.

In mijn opleiding als arts in de jaren ‘70 heb ik geleerd om naar de mens en ook naar voeding te kijken vanuit een denken in stoffen; in moleculen waaruit het lichaam is opgebouwd en die in chemische processen steeds veranderen, en in de inhoudsstoffen, de nutriënten, die in een voedingsmiddel zitten.

Hoe anders ben ik daar in de loop van mijn (werk)leven over gaan denken, door wat ik zag in onderzoeksprojecten en door mijn persoonlijke ervaringen. Het begon ermee dat ik zelf ernstig ziek werd rond mijn 30e en ofschoon ik medisch precies wist wat er aan de hand was, ging mijn beleving als patiënt over véél meer dan alleen over mijn lijf als ‘een stofjesding’. Juist door die ziekte veranderde er iets fundamenteels in mijn gevoelsleven, waar ik achteraf heel dankbaar voor ben. Ik ontdekte dat mijn lichaam en geest geen gescheiden zaken zijn, maar dat ze elkaar diep doordringen en beïnvloeden. [...]

Ik ben gezondheid gaan zien als een voortdurend gesprek, een uiteenzetting, met de omringende wereld, met ál zijn facetten, waardoor je voortdurend uitgedaagd wordt om daar een verhouding toe te vinden en mee om te leren gaan. Het gaat volgens mij om veerkracht. En zoals Nietzsche al zei ‘Waar ik niet dood aan ga, maakt mij sterker’. Dat betekent dus dat het leven je voortdurend helpt om te groeien. En dat dan vooral op jóuw manier. Ik had het voorrecht om in opdracht van de Nederlandse Gezondheidsraad en ZonMw (financier van medisch onderzoek) te mogen werken aan een nieuwe omschrijving van gezondheid. Dat is geworden ‘Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven’ (Huber, M. et al. How should we define health? BMJ 2011, 343(4163):235-237.

Lees hier het hele artikel

Deel deze pagina: mail

Diversen

29 januari: Informatieavond biodynamisch imkeren met Odin. Odin-imkers Jos en...

Geef hier jouw advertentie op