Header achtergrond

Marc van Rijsselberghe Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De Texelse Courant meldt op 26 april 2024 dat Marc van Rijsselberghe is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Marc is de vader van de veel bekendere Dorian van Rijsselberghe, de wereldkampioen en ook tweevoudig Olympisch kampioen windsurfen.

Al 47 jaar geleden startte Marc van Rijsselberghe (68) op Texel met Sint-Donatus, een van de zes eerste biologisch-dynamische boerderijen in Nederland. Achttien jaar geleden nam hij het initiatief tot zilte teelt en het onderzoek daarnaar, in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. Inmiddels gebeurt dit via het bedrijf Wadzilt, dat op zijn website schrijft over zilte groenten die de wereld kunnen  voeden:

Groenten die groeien onder zilte omstandigheden. Het leek onmogelijk, maar dankzij onderzoek van de Salt Farm Foundation blijkt dat veel gewassen dit wel kunnen. Een enorme doorbraak die wereldwijd voor 400 miljoen hectare grond extra een praktische oplossing biedt voor de voedselproblematiek. Dat is een kwart van alle zilte grond op de wereld.

De boeren zijn ontzettend blij met hun soms wel vier keer zo hoge opbrengst, maar hier in Nederland zijn ze inmiddels ook zot van zilt. Door het zout gaan de groenten namelijk niet alleen extra lekker smaken, maar ze worden er ook veel gezonder van. Doordat ze zich verweren tegen het zout worden de planten sterker, ook van smaak. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen. De zeebanaan en het ijskruid bevatten zelfs tot wel 59% omegavetzuren!

Voor Texel heeft Marc van Rijsselberghe nog veel meer betekend. Dat is te lezen in het bericht van de Texelse Courant.

Deel deze pagina: mail

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op