Header achtergrond

Minder ernstig Corona-ziekteverloop bij locaties van DeSeizoenen

Onderzoek naar beschermende gezondheidsfactoren in de antroposofische verstandelijk gehandicaptenzorg binnen Bronlaak en Elivagar (onderdeel van DeSeizoenen) door het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg aan Hogeschool Leiden.

Onlangs verscheen een rapport over de beschermende gezondheidsfactoren tijdens de coronapandemie binnen de antroposofische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Daaruit blijkt dat de covid-19 infectie voor de bewoners bij DeSeizoenen aanmerkelijk minder ernstig is verlopen dan in niet-antroposofische instellingen. Het onderzoek is uitgevoerd door het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg aan Hogeschool Leiden.

In dit onderzoek wordt antwoord gegeven op twee onderzoeksvragen. Is er een verschil in de ernst en aard van het klachtenverloop bij een bewezen covid-19 infectie bij bewoners met een verstandelijke beperking binnen Bronlaak/Elivagar in de periode van 9 maart 2020 tot 31 maart 2021 in vergelijking met dezelfde doelgroep in andere Nederlandse VGZ-instellingen (VGZ: Verstandelijke Gehandicaptenzorg)? En wat zijn mogelijke beschermende gezondheidsfactoren in de antroposofische VGZ-zorgaanpak binnen Bronlaak?

Om deze vragen te beantwoorden is een literatuuronderzoek gedaan naar de gezondheidsbevorderende en risicofactoren voor de gezondheid (inclusief covid-19 infectie), is een vergelijking gemaakt met andere VGZ-organisaties (niet-antroposofisch) en zijn er diepte-interviews gehouden over de beschermende factoren in de antroposofische zorgaanpak van Bronlaak.

Het onderzoek laat zien dat de covid-19 infectie voor de bewoners op Bronlaak en Elivagar aanmerkelijk minder ernstig is verlopen dan in niet-antroposofische instellingen. Er waren minder gevallen van koorts, minder kortademigheid, minder zuurstofbehoeftigheid, minder maag- en darmklachten en minder ‘zeer ernstige tot dodelijke gevallen’ (lees geen). Of covid-19 ook minder vaak is voorgekomen op Bronlaak en Elivagar is niet te zeggen, omdat daarvoor de landelijke registratiecijfers niet toereikend zijn. Bij Olmenes, ook een antroposofische zorgorganisatie, is een vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd met vergelijkbare resultaten.

Gezondheidsbevorderende factoren

Op basis van de uit literatuur bekende gezondheidsbevorderende factoren kun je zeggen dat DeSeizoenen veel van deze factoren toepast. Gezonde en smaakvolle voeding, beweging in de buitenlucht, gezondheid ondersteunden middelen, kunstzinnige activiteiten, zinvol werk, spiritualiteit, autonomie, gemeenschapszin en de gelijkwaardigheid zijn, volgens zowel de literatuur als de geïnterviewde zorgprofessionals, beschermende factoren die bijdragen aan de gezondheid van de bewoners. Het is aannemelijk dat deze grotere weerbaarheid mede ervoor heeft gezorgd dat er aanmerkelijk minder ernstige covid-19 klachten waren.

DeSeizoenen is ervan overtuigd dat de antroposofische mensvisie en de bijbehorende helende omgeving gezondmakend zijn voor de bewoners. Ondanks de haken en ogen die zitten aan de registratiegegevens, kan deze analyse worden gezien als een eerste, redelijk betrouwbare indicatie dat de covid-infectie bij de drie onderzochte antroposofische instellingen minder ernstig is verlopen. Het onderzoek werd verricht in de periode voor vaccinaties.

Lees bij het lectoraat Antroposofische Gezondheidszorg meer over de achtergrond van het onderzoek. Het volledige onderzoek is hier te lezen: Rapportage gezondmakende factoren in de zorgaanpak van Bronlaak 24-02-23 DEF

Vraag & aanbod

Cursus & opleiding
Zit er een leraar in jou? Ontdek het tijdens de open dag vrijeschool Pabo op zaterdag 16 december 2023 of zaterdag 3 februari 2024. www.hsleiden.nl/vrijeschool-pabo
Diversen
Jaarthema 2024: Het grote ademritme van de maan in ruim 18 jaar De maan verschijnt elke maan anders. Haar karakteristieke eigenschappen in winter, lente, zomer en herfst worden van 2015 tot 2024 steeds opvallender. www.liesbethbisterbosch.org/
Cursus & opleiding
Za 27 januari. Grote Open Dag Warmonderhof. 10.00 - 14.00 uur. Kom alles te weten over de opleidingen. Met rondleidingen, informatiesessies en meer. Info + aanmelden: aereswarmonderhof.nl/contact/aanmelden-open-dagen
Geef hier jouw Vraag & aanbod op