Header achtergrond

Nederlandse vlinders hebben het zwaar: ‘Laagste aantallen sinds 1992’

Het gaat niet goed met de vlinders in Nederland. Bij de jaarlijkse telling zijn vorig jaar veel minder vlinders gezien dan andere jaren. Uit nieuw onderzoek blijkt zelfs dat 2023 het slechtste vlinderjaar ooit was.

Volgens vlinder-experts komt dat doordat het leefgebied van de vlinder steeds kleiner wordt. Zo worden bijvoorbeeld veel struiken weggemaaid zodat er op die plek wegen en gebouwen kunnen komen. Maar ze hebben ook veel last van klimaatverandering. Als het zo doorgaat zullen veel soorten vlinders uiteindelijk helemaal niet meer te vinden zijn in Nederland.

De rode vuurvlinder, het dwergblauwtje, de grote ijsvogelvlinder: een paar voorbeelden van vlinders die na de Tweede Wereldoorlog uit Nederland verdwenen, waarvan de meeste in de jaren 80. Al werd het daarna niet veel beter, blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek: het totale aantal vlinders in de lente en zomer is sinds 1992 meer dan gehalveerd.

"Voor echt herstel, zal er een meer natuurinclusieve landbouw moeten komen", zegt Kars Veling.

Laat dat nou net zijn waar we heel hard voor strijden. Wil je ook meer natuurinclusieve landbouw realiseren? Investeer mee in Samen voor Grond III en help natuurvriendelijke boeren aan grond, grond voor verandering.

Deel deze pagina: mail

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op