Header achtergrond

Nieuwe actie voor Landgoed Kraaybeekerhof

Al meer dan veertig jaar is Landgoed Kraaybeekerhof een gastvrije oase in het hartje van Driebergen. Het huisvest een academie voor diverse cursussen, een restaurant met terras, biedt verder conferentieruimte en zaalverhuur, terwijl op het landgoed ook een bijentuin, een landgoedwinkel, een zelfoogsttuin, een bloemenpluk en wat niet meer te vinden is. Stichting Grondbeheer heeft zich in 2010 ingespannen om het landgoed veilig te stellen voor de toekomst.

Met schenkgelden en obligaties maakt Grondbeheer landbouwgrond vrij en verpacht die aan biodynamische boeren en tuinders. Zij biedt zo een eigentijdse oplossing voor duurzaam landbeheer en voedselproductie. Biodynamische landbouw is immers de kortste weg naar een schone, diervriendelijke en levendige aarde. Vandaag en in de toekomst hebben we vruchtbare landbouwgrond nodig voor de productie van gezonde en vitale voeding. De opbouw van vruchtbare bodem is het levenswerk van boeren en tuinders, dat op deze manier kan worden doorgegeven aan de volgende generatie.

Negen jaar geleden heeft Grondbeheer zich ontfermd over de 5,81 hectare van Kraaybeekerhof. Voor pure landbouwgrond was het aankoopbedrag van twee miljoen euro relatief hoog. De sociale en ecologische waarde valt echter niet in geld uit te drukken. Daarom heeft Stichting Grondbeheer haar nek uitgestoken en de aankoop gefinancierd met een tijdelijke lening bij Triodos Bank. De afspraak was om deze hypothecaire last zo snel mogelijk van de grond te halen. Daar hebben liefhebbers van Kraaybeekerhof royaal gehoor aan gegeven: met schenkgeld en eeuwigdurende obligaties is inmiddels de helft van de grond vrijgemaakt.

BD-melkveehouder David Borghouts, pachter en donateur van Stichting Grondbeheer, trapte op Tweede Paasdag de actie ‘Toekomst geven aan de grond’ op Landgoed Kraaybeekerhof af. David boert zelf op vrije grond op de Noorderhoeve in Schoorl. Zijn donatie voor 4 vrije meters op Kraaybeekerhof bleek een goed begin. Mensen deden gelijk enthousiast mee voor een of meerdere meters. Een grootmoeder droeg haar vrije meter op aan haar kleinkind, dat deze maand geboren zal worden. Andere mensen deden mee uit liefde voor het landgoed. Op de eerste dag van de actie is er al 48 vierkante meter grond vrijgemaakt.

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op