Header achtergrond

Nieuwe website over sociale driegeleding: ordening van de samenleving

Sociale driegeleding

De sociale driegeleding is een ordening van de samenleving in drie gebieden:
- een gebied waarin de vrije ontwikkeling van de mens centraal staat;
- een gebied waarin ieder mondig mens mee kan doen aan het vormen van recht (wetten, regels, rechten, plichten);
- en een gebied waarin wordt samengewerkt om ieders materiële behoeften te vervullen.
Vrijheid, gelijkheid en broederschap zijn elk met één van deze drie gebieden verbonden en kunnen, wanneer deze gebieden zich elk op hun eigen functie concentreren, van ideaal tot werkelijkheid worden.

Zo wordt beschreven op de nieuwe website over sociale driegeleding. 

Er is een Q&A (een Vraag en Antwoord) over sociale driegeleding te vinden. Bijvoorbeeld: Waar komt het gedachtengoed van de sociale driegeleding vandaan? Is de sociale driegeleding afkomstig van Rudolf Steiner?

Rudolf Steiner was de eerste die onder woorden bracht dat de samenleving uit drie gebieden bestaat die elk hun eigen specifieke functie hebben, en verbond ook de drie idealen van de Franse Revolutie elk met een van deze drie gebieden. In honderden voordrachten, in artikelen en in een boek, werkte hij dit nader uit.
Het begrip ‘sociale driegeleding’ komt dus inderdaad van hem.
Omdat Rudolf Steiner (vooral) bekend is als grondlegger van de antroposofie, wordt wel verondersteld dat de sociale driegeleding daarmee ook ‘iets antroposofisch’ is. Maar: de drie gebieden in de samenleving – geestesleven / rechtsleven / economisch leven – zijn gewoon objectief waar te nemen. En vrijheid, gelijkheid en broederschap zijn idealen die heel breed, misschien wel in ieder mens leven.
Om te zien en te begrijpen dat de sociale driegeleding de weg kan wijzen naar een rechtvaardige, sociale en duurzame samenleving, is kennis van de antroposofie niet nodig.

En er is Het abc van de driegeleding, Van A tot Z: een aantal begrippen kort beschreven. Maar ook veel actualiteiten en artikelen, en zelfs bronnen en een register.

Deel deze pagina: mail

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op