Header achtergrond

Odin maakt zich sterk voor gentechvrije voeding

Zet je in voor keuzevrijheid van ons voedsel! Dat is de slogan van Odin. De Europese Commissie heeft onlangs het wetsvoorstel goedgekeurd om het gebruik van gentechniek CRISPR-Cas niet te vermelden op etiketten. Hoe weet ik dan of er geknutseld is met mijn eten? Wil jij kunnen blijven kiezen voor gentechvrij? Zet je handtekening onder de petitie. Bij 40.000 handtekeningen komt het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer. Momenteel zijn er 33.000 handtekeningen gezet.

Odin Foodcoop zet zich al langer in voor deze zaak, zoals eerder gemeld. Op hun website schrijven zij het volgende:

De Europese Commissie heeft op woensdag 5 juli 2023 het wetsvoorstel goedgekeurd om de teelt en verkoop van genetisch gemanipuleerd voedsel Europawijd toe te staan – zonder risicobeoordeling en in veel gevallen zonder vermelding op het voedseletiket. Kortom, het proces is in gang gezet om ook de CRISPR-Cas gentechniek toe te laten in ons voedselsysteem. De volgende stap is een beoordeling van het wetsvoorstel bij het Europees Parlement en EU-landen.

Hoe zit het met onze keuzevrijheid? Die wordt daarmee simpelweg van tafel geveegd. Het versoepelen van de regels zet de deuren open voor het gebruik van deze technieken zonder dat dit herleidbaar is voor boeren en consumenten. Het geeft een hele nare smaak dat slechts een paar grote bedrijven nog meer invloed krijgen en bepalen wat er op ons bord terecht komt en dat alleen zij weten of en hoe er mee geknutseld is.

Het is 5 voor 12, maar nog niet te laat. Laat je stem horen!

Dinsdag 27 juni 2023 zijn wij een grote campagne gestart om ons voedsel gentechvrij te houden. Woensdag 28 juni heeft Roosmarijn Saat (voorzitter Biowinkelvereniging, eigenaar Gimsel Rotterdam) namens de sector de eerste ansichtkaart overhandigt aan minister Adema. We gaan voor minimaal 40.000 handtekeningen, 150.000 Wakker Worden ansichtkaarten voor Minister Adema en € 50.000 aan funding om campagne te kunnen blijven voeren om ons voedsel gentechvrij te houden.

De Europese Commissie heeft de herziening van de regels nauwkeuring voorbereid voor nieuwe veredelingstechnieken. Wat er toe gaat leiden dat de gentechniek CRISPR-Cas ook in de biologische landbouw onopgemerkt zijn intrede kan doen. En dat kan een bedreiging zijn voor de keuzevrijheid van jouw dagelijkse boodschappen. De biologische sector, maar ook consumenten zijn tot nu toe niet tot slecht geïnformeerd en de beleidsmakers eenzijdig. Ondertussen zijn wij wakker geschud en gaan we er alles aan doen om jou te informeren en actie te ondernemen!

Vraag & aanbod

Diversen
Ademende verven en milieuvriendelijke werkwijze: Ecologisch schildersbedrijf Rob van Ede. www.schildersbedrijfrobvanede.nl/
Cursus & opleiding
Za 27 januari. Grote Open Dag Warmonderhof. 10.00 - 14.00 uur. Kom alles te weten over de opleidingen. Met rondleidingen, informatiesessies en meer. Info + aanmelden: aereswarmonderhof.nl/contact/aanmelden-open-dagen
Cursus & opleiding
Zit er een leraar in jou? Ontdek het tijdens de open dag vrijeschool Pabo op zaterdag 16 december 2023 of zaterdag 3 februari 2024. www.hsleiden.nl/vrijeschool-pabo
Geef hier jouw Vraag & aanbod op