Header achtergrond

Onderzoek naar behandeling van slaapproblemen bij jonge kinderen

Nicole Weerts

Nicole Weerts schrijft over haarzelf en haar werk op de website van het Kindertherapeuticum in Zeist:

Ik werk sinds 1992 als fysiotherapeut en sinds 2016 als kinderfysiotherapeut. De afgelopen 25 jaar heb ik in diverse settingen gewerkt; binnen de eerstelijns zorg, volwassenen en kinder- en jeugdpsychiatrie en in een Camphill gemeenschap met meervoudig beperkte kinderen en volwassen.

In Zeist, op het Kindertherapeuticum werk ik met veel enthousiasme sinds 2011. In 2016 rondde ik mijn kinderfysiotherapie opleiding af.

Mijn behandelingen bestaan vaak uit een afwisseling van ritmische massage, sensorische informatie verwerkingstherapie en kinderfysiotherapeutische handelingen. Het samenwerken met de verschillende therapeuten /artsen en het gebruik maken van elkaars vakkennis om een kind zo goed mogelijk (weer) op weg te helpen in zijn ontwikkeling inspireert mij en maakt mij enthousiast!

Sinds 2017 doe ik onderzoek naar slaap en welke rol de interventies, zoals we die in het Kindertherapeuticum aanbieden, spelen in de ontwikkeling van gezonde slaap.

Op de website van het Leids Universiteits Fonds is over dat onderzoek meer te vinden. Nicole schrijft daar op 6 juni 2024 in haar eerste blog met als titel Waarom zijn we gestart met dit onderzoek?:

Als kinderfysiotherapeute, met onder andere ervaring in hoe om te gaan met sensorische prikkels, zie ik veel ouders met jonge kinderen. Ouders melden zich regelmatig met vragen bij ons, hoe zij hun kindje kunnen helpen als het veel huilt of prikkelbaar gedrag vertoont. Ouders kunnen wanhopig en zelfs uitgeput zijn als het hen zelf niet goed lukt. Vaak hoor ik dan dat het slapen ook niet goed gaat, dat hun kindje niet makkelijk  inslaapt of juist heel kort slaapt of veel wakker wordt.

Het is zo een dankbaar werk als we als behandelteam de ouders na een tijdje zien groeien in het besef dat ze vaak met hele eenvoudige aanpassingen wél in staat zijn om hun kindje te helpen rustiger te worden, én om beter te leren slapen.

Er zijn veel wetenschappelijke studies gedaan naar de werking en het effect van slaapinterventies, maar de gecombineerde behandeling waarin we én naar het kind, én naar de ouders én naar de omgevingsfactoren kijken is nog niet onderzocht. Dat is mijn passie om dit onderzoek te doen; kunnen we aantonen wat de werkzaamheid is? Maar nog interessanter: kunnen we iets zeggen hoe de gecombineerde behandeling werkt en wat er verandert bij het kindje en de ouders?

Ik neem jullie graag mee in deze tweewekelijkse blog, waarin ik inzichten en praktijkvoorbeelden zal delen, als dank voor jullie ondersteuning bij dit onderzoek!
Mochten jullie vragen hebben dan ben ik bereikbaar op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hartelijke groet, Nicole Weerts, PhD student en kinderfysiotherapeut MSc

De bijbehorende webpagina van Onderzoek naar behandeling van slaapproblemen bij jonge kinderen! vertelt onder meer het volgende verhaal:

Steun hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek naar een persoonsgerichte behandeling van slaapproblematiek bij jonge kinderen en draag bij aan de ontwikkeling van een gezonde generatie!

Vanuit de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden is een onderzoek gestart naar de effectiviteit van een gecombineerde aanpak van slaapproblematiek bij jonge kinderen. Bij deze aanpak wordt gewerkt vanuit een op context gebaseerde visie en een persoonsgerichte aanpak.
Een op context gebaseerde visie houdt in dat er veel aandacht is voor de omgevingsinvloeden op het niet goed kunnen leren slapen. Er is aandacht voor het ondersteunen van ouders hoe zíj hun kind kunnen helpen om zelfregulerende vaardigheden te ontwikkelen.

Er is behoefte aan gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van deze persoonsgerichte aanpak. De uitkomsten worden vergeleken met een groep die de gangbare gedragsmatige behandeling voor slaapproblemen krijgt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onderzoeksteam dat is samengesteld vanuit de Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden. Het onderzoek vindt plaats in het Kindertherapeuticum in Zeist en het Diakonessenhuis in Utrecht en Zeist.

Er is ook een oproep:

Doneer nu en help ons onderzoek naar een effectieve behandeling voor kinderen met slaapproblemen.
Zo helpen we jonge kinderen en hun ouders op weg in hun gezonde ontwikkeling!

Deel deze pagina: mail

Diversen

29 januari: Informatieavond biodynamisch imkeren met Odin. Odin-imkers Jos en...

Geef hier jouw advertentie op