Onderzoek naar gezondheids-apps tegen onnodig antibioticagebruik
In de strijd tegen onnodig anibioticagebruik worden twee gezondheids-apps ingezet. Antibiotica zou alleen gebruikt moeten worden bij risicogroepen en complicaties. De nieuwe apps zijn bedoeld om de eigen regie van de patiënt te versterken. Eefje Belt is promovenda die onderzoek naar deze alternatieven doet:
“Als je die hier inzet, kun je antibiotica inzetten waar het écht nodig is, zodat we niet onnodig resistentie in de hand werken. Dit past bij onze lectoraatsvisie en die van lector Erik Baars op het vergroten van de eigen regie van patiënten en het versterken van het zelfherstellend vermogen van het organisme. Onder meer door onderzoek naar integrative medicine, waarbij traditionele en complementaire zorg elkaar aanvullen en versterken. In mijn geval via het onderzoek naar twee e-health-apps. De eerste is een in Duitsland al gebruikte fasegerichte koortsapp die ouders helpt hun kind veilig te laten uitzieken, zodat het uiteindelijk ook de nodige weerstand opbouwt. Die is vertaald en aangepast naar de Nederlandse situatie. De tweede is een door ons zelf ontwikkelde digitale ‘natuurlijke middelen’-keuzehulp, die ouders handvatten biedt om een effectief en veilig natuurlijk middel te kiezen bij een kind met een acute ongecompliceerde bovenste luchtweginfectie.”
Zo vertelde zij april 2024 op de website van Hogeschool Leiden. Erik Baars is lector Antroposofische Gezondheidzorg (AG) aan Hogeschool Leiden. Hij is copromotor van het wetenschappelijk onderzoek van Eefje Belt. Over haarzelf schrijft de hogeschool op de website:
Eefje Belt-van Zoen doet naast haar baan als programmaleider bij de Master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Leiden (promotie)onderzoek bij het lectoraat AG naar het effect van twee eHealth applicaties (een koortsapp voor kinderen en een natuurlijke middelen app voor ongecompliceerde bovenste luchtweginfecties) op antibioticagebruik, huisartsbezoek en het microbioom bij acute, ongecompliceerde bovenste luchtweginfecties bij kinderen in de huisartsenzorg.
Daar staan ook de drie wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp vermeld waaraan zij heeft meegeschreven en die al gepubliceerd zijn. Dezelfde pagina vervolgt over Eefje Belt:
Zij is gezondheidswetenschapper en is een ervaren docent/onderzoeker in het HBO. Voor haar onderzoek heeft zij tussen 2020 en 2022 literatuuronderzoek gedaan en in 2023 de apps getest op accepteerbaarheid en bruikbaarheid. In 2024 test zij de effecten van de apps in de huisartsenzorg. Met dit onderzoek hoopt zij een bijdrage te leveren aan vermindering van antibioticaresistente, een wereldwijd probleem waar in een groot onderzoeksnetwerk samen met andere Europese landen aan gewerkt wordt. In 2025 beoogt zij haar proefschrift af te ronden en te promoveren bij het Amsterdam UMC.
In mei 2024 kreeg zij nog een AGEM Innovation Grant van het Amsterdam UMC van € 25.000 hiervoor:
Zij kreeg deze grant voor haar promotieonderzoek getiteld: 'Effects of two eHealth applications on antibiotics use, gut microbiota and GP visits for acute, uncomplicated upper respiratory tract infections in children: a randomized controlled trial'. Zij voert dit onderzoek uit onder begeleiding van lector Erik Baars vanuit de onderzoeksgroep Antroposofische Gezondheidszorg/Kenniscentrum VEER. Daarnaast heeft zij een aanstelling als buitenpromovendus bij de afdeling experimentele interne en vasculaire geneeskunde van het Amsterdam UMC en is zij lid van de AGEM-onderzoeksgroep.
Deel deze pagina: