Header achtergrond

Opening antroposofisch medisch centrum de Lichter in Den Haag

Het was een mooi en zonovergoten openingsweekend voor Antroposofisch Medisch Centrum (AMC) de Lichter op Scheveningen in Den Haag. Hoewel de artsen en therapeuten al in april verhuisd waren, was de officiële opening op zondag 10 september 2023. Antroposana berichtte hierover.

De wens voor een therapeuticum in Den Haag is al ruim 10 jaar oud, en na een flinke verbouwing is het nu eindelijk gerealiseerd. Aan de haven, in het gebouw, waar in de jaren 50 Radio Holland uitzond, heeft AMC de Lichter een toekomstbestendige plek voor de antroposofische zorg gevonden. In het centrum werken 2 huisartsenpraktijken, die van José Korte en van Christine van Gend, samen met een mooie diversiteit aan therapeuten: fysiotherapie, kunstzinnige therapie, euritmie, diëtiste, biografisch coach en muziektherapie. De uitwendige therapie en het consultatiebureau hebben 2 straten verderop hun vaste plek.

Op de open dag op zaterdag hebben patiënten en buurtbewoners kunnen kennismaken met de artsen en therapeuten. Gedurende de hele dag zijn er mensen komen kijken naar de nieuwe locatie. Dankzij het mooie weer konden de deuren wagenwijd openstaan en was er een mooie toeloop.

Op zondag was de officiële opening voor genodigden, (oud-)collega’s en familie. José Korte vertelde over het verleden en de voorgangers op wiens schouders wij staan: natuurlijk Rudolf Steiner en Ita Wegman, maar zeker ook Willem Zeylmans van Emmichoven, die de Rudolf Steiner Kliniek stichtte en de Haagse huisarts Leen Mees. Verder sprak zij over het bouwproces en allen die daaraan hun zo belangrijke steentje hebben bijgedragen. Josée Hendriksma nam de luisteraars, gezeten in en rond de wachtkamer, om te beginnen mee in de essentie van de antroposofische zorg: de individuele behandelrelatie tussen patiënt en arts/therapeut, de op de persoon toegespitste behandeling. Die essentie komt zo gemakkelijk onder druk te staan in de huidige zorg met vele wisselende hulpverleners.

De naam van het centrum, De Lichter, is een verwijzing naar een oude scheepvaartterm. Een Lichter is een klein schip waarmee grote schepen met te veel diepgang gelost kunnen worden, zodat ze de haven veilig kunnen bereiken. Dat willen de artsen en therapeuten ook: een deel van de ballast overnemen, tijdelijk, zodat je als patiënt door de bezwaren heen kan komen. De ziel van het nieuwe antroposofisch medisch centrum werd door Josée mooi beschreven in een paar treffende voorbeelden over de voorbereiding en de verbouwing: Samen staan we sterk, en Verbinding is daarbij een sleutelwoord. De officiële opening werd afgesloten met het voor het eerst uitspreken van de grondsteenspreuk. Een waardige afsluiting van een prachtig openingsweekend.

Christine van Gend, huisarts

Deel deze pagina: mail

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op