Header achtergrond

Opening van nieuwe kruidentuin Herzeloyde van Scorlewald

Instituut Scorlewald in Schoorl (NH) schreef op 24 april 2024 op Instagram over een nieuwe werkplaats, kruidentuin Herzeloyde: 

Hoe zorg je ervoor dat ieder mens deel kan uitmaken van een ambachtelijke werkstroom? Met welke ambacht kan je zinvol werk aanbieden aan bewoners en deelnemers met een meervoudige beperking binnen een ‘prikkelarme’ omgeving? Wat is er nodig naast ons huidige aanbod? Hoe zorg je ervoor dat er vanuit een zinvol werkaanbod ook zintuigelijke prikkels worden aangeboden? Dit zijn maar een aantal vragen die ervoor hebben gezorgd dat de wens om een zinvolle en zinnenprikkelende werkplaats te openen voor onze bewoners en deelnemers, die in hun werk een ‘prikkelarme omgeving’ nodig hebben, is gerealiseerd. 

In 2018 werd ons de mogelijkheid geboden om een stuk grond te huren aan de omloop. Een prachtige locatie op loopafstand van Scorlewald en middenin de wijk Aagtdorp waar we op dat moment uiteraard geen nee tegen konden zeggen. Vanaf dat moment konden de ideeën die er leefden omgebogen worden tot daadwerkelijke plannen en al snel werd duidelijk dat er binnen het bestemmingsplan een glazen tuinkas gebouwd mocht worden. 

In de tussenliggende tijd, tot dat de kas gerealiseerd was, is de kruidentuin gestart in een tijdelijke werkplaatsruimte. Hier werd een nieuwe werkplaatsleider voor geworven, de deelnemers voor deze werkplaats namen hun intrede en is het neerzetten van mooie werkstromen gestart. Stapje voor stapje werd het einddoel, een prachtige kas met werkplaats, werkelijkheid. In september 2023 mocht de werkplaats dan eindelijk verhuizen naar de nieuwe locatie.

Op 26 april 2024 was het zover. In de aanloop daar naartoe verscheen op Facebook en Instagram de volgende tekst:

Met de kruidenwerkplaats Herzeloyde (de naam van deze werkplaats, is de moeder van Parcival uit het Parcivalverhaal) wil Scorlewald zorgen voor een prikkelarme werkplaats waar enorm veel zintuigelijke prikkels zijn dankzij de kleuren en geuren van bloemen, het geluid van water, wind en vogels en het handwerk met aarde, planten en zaden. Met extra aanpassingen - waaronder brede rolstoelpaden en geleide routes - willen we een omgeving creëren waar mensen met een meervoudige handicap autonomie en zelfstandigheid kunnen ervaren. Door mee te werken aan de productie van vitaal voedsel, maken ze iets om trots op te zijn en participeren ze volwaardig in de maatschappij.

Vol trots kunnen we met jullie delen dat dit alles daadwerkelijk werkelijkheid is geworden. Aanstaande vrijdag 26 april vindt de officiële opening van de kruidentuin Herzeloyde plaats.

Via deze weg willen wij iedereen bedanken die dit fantastische project mogelijk hebben gemaakt. Er zijn veel bedrijven en particulieren die, onder andere via een fondsenwerving, ons (financiële) middelen geschonken hebben. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat we de locatie volledig hebben kunnen inrichten voor de deelnemers die hier werkzaam zijn. Hiernaast dank aan de wijk Aagtdorp die ons plan met open armen ontving en waardoor we een werkplaats hebben kunnen opzetten midden in de wijk. Onze dank gaat in het bijzonder uit naar de werkplaatsleider die met zoveel enthousiasme dit hele traject is aangegaan.

Deel deze pagina: mail

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Geef hier jouw advertentie op