Header achtergrond

Positieve gezondheid centraal in inclusieve Buurtskap op Texel

‘Duurzaam bouwen aan een sociale gemeenschap, dat is wat een wooncorporatie en enkele zorginstellingen samen doen in Buurtskap de Tuunen op Texel. Het Louis Bolk Instituut volgt de ontwikkeling.’ Dat schrijft Dagblad Trouw op 13 september 2023 onder de kop In deze nieuwe wijk op Texel staat de ‘positieve gezondheid’ voorop: ‘Dit is de hemel op aarde’ in de serie Duurzaam bouwen.

Het blijkt dat zorgboerderij Novalishoeve in Den Hoorn hier zes geschakelde woningen voor cliënten tot haar beschikking heeft. In deze Buurtskap in Den Burg op Texel staat het begrip ‘positieve gezondheid’ centraal. Zorgcoördinator Suzanne Schagen vertelt wat dat betekent voor haar cliënten.

‘Ook verderop in de wijk woont een aantal voormalige bewoners van zorgboerderij Novalishoeve. “In deze wijk kunnen onze cliënten zo zelfstandig mogelijk wonen”, zegt Schagen. “Ze kunnen hier in het Erfhuis terecht voor een praatje, onze wekelijkse spelletjesavond, of een gemeenschappelijke maaltijd, maar dat hóeft niet.”’

Sjef Staps van het Louis Bolk Instituut is ook bij het project betrokken.

‘Het Louis Bolk Instituut, dat zich richt op vraagstukken rondom duurzame landbouw, voeding en gezondheid, volgde de ontwikkeling van De Tuunen de afgelopen vier jaar op de voet. “De gemeente, Woontij en Novalis wilden graag weten wat het investeren in een ander type wijk nu feitelijk oplevert”, vertelt onderzoeker Sjef Staps.’

De resultaten zijn volgens hem eenduidig, de bewoners zijn positief over hun ervaringen die hun mentale gezondheid verbeteren. Zelfs de zorgkosten gaan omlaag.

Foto: Jean-Pierre Jans

Deel deze pagina: mail

Vakanties

ZONNEMAIRE,Zeeland,ECO-BUITEN KAMERS waar RUST & RUIMTE met weids...

Boeken

Tuinlied van Alma Huisken is hét klimaatbewuste tuin -en kookboek voor...

Actieve vakanties

DeDae Zomerweek 14 t/m 19 juli. Enthousiastelingen voor bewegingskunst opgelet!...

Geef hier jouw advertentie op