Professor van de hoop Cees Zwart overleden op 16 juli 2024
Cees Zwart overleed op 89-jarige leeftijd in zijn huidige woonplaats in Zuid-Frankrijk. Hij stond bekend als antroposoof, publicist, verteller, raadgever en denker over de ontwikkeling van de mens, organisaties, de maatschappij. Hij was leerling van Bernard Lievegoed en later zijn opvolger als emeritus-hoogleraar sociale pedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en emeritus-hoogleraar organisatieontwikkeling en menselijke kwaliteit aan de katholieke Universiteit Brabant/Tias. Cees Zwart was tevens oud-rector van de Vrije Hogeschool (1982-1996).
Wikipedia meldt dat Cees Zwart in 1960 is getrouwd met Giulia Elise Moll van Charante. Zij kregen drie zoons. Cees en Giulia verhuisden in 2023 naar Zuid-Frankrijk. Daar overleed Cees, na een kort ziekbed, op 16 juli 2024 onder begeleiding van zijn vrouw Giulia en zijn jongste zoon.
Het streven van Cees Zwart komt mooi tot uiting in het boek Over hoop uit 2018:
Over hoop is het levenswerk van Cees Zwart, verteld aan en door Anne Pastors. Het is een schatkamer vol 'bij elkaar geleefde' inzichten over het leven en samenleven. In dit boek worden ze in een verhalend verband geplaatst.
Deel 1 van 'Over hoop' Levensverhaal, begint met een beschrijving van Zwarts eigen leven om een beeld te geven van hoe hij tot zijn verhaal is gekomen. Welke lessen trekt hij daaruit? Die exercitie biedt handvatten voor iedereen die met zingeven en 'zinleven' bezig wil gaan.
Deel 2: Samenlevensverhaal vertelt Cees Zwarts gepassioneerde versie van het verhaal dat de weg kan wijzen naar een betere wereld in deze turbulente, onzekere en lastig te duiden tijd. Zwart duidt de ontwikkelingen in de huidige tijd door ze in een ruimer kader te plaatsen, onder andere in dat van de voorgeschiedenis en de toekomst. De turbulentie kan hij niet wegnemen. Wel weet hij raad hoe ermee om te gaan.
In 'Over hoop' draait het om de vraag hoe we de verandering van tijdperk kunnen beïnvloeden 'richting beter'. In essentie is het antwoord eenvoudig: via ons bewustzijn. Dat is de cruciale factor in het leven. Vertaald naar het samenleven, kan het bewustzijn een nieuw tijdperk verbeelden en mogelijk helpen maken. Dat nieuwe tijdperk noemt Zwart de noöcratie. Dat woord staat voor een gezindheid, een mindset voor het betere samenleven; een mindset die ons kan ‘inleiden’ in een ander verhaal. Dit boek wil een inspiratiebron vormen voor ieder die behoefte heeft aan een verdiepend ander verhaal voor haar of zijn leven en samenleven.
Deel deze pagina: